Vágólapra másolva!
Oroszországban tovább mélyül a pénzügyi válság, amely az 1998-as krízis óta a legsúlyosabb. A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint az idén várhatóan a tavalyi négyszeresére, 70 milliárd dollárra nő az orosz bankok kétes követelésállománya. Ez azt jelenti, hogy az 1840 milliárd rubel (549 milliárd dollár) összegű teljes vállalati és lakossági hitelállományon belül a márciusi 3,2-ről az év végéig 12,8 százalékra emelkedik a vissza nem fizetett kölcsönök aránya.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A legnagyobb európai bank, a brit HSBC arra számít, hogy a késedelmes vagy elmulasztott törlesztések aránya eléri a 23 százalékot, ami a második legmagasabb ráta Európában a Magyarországon várható 25 százalék után. Az orosz bankvezetők csak 10 százalékos arányra számítanak, de az orosz számítási mód eltér a nyugatitól, ami alacsonyabb rátát eredményez. A Világbank mindenesetre a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy a rossz hitelek "csendes cunamija" megakaszthatja az orosz gazdasági fellendülést. Hasonlóan rossznak ítéli a helyzetet az olasz UniCredit bank, amely szerint az orosz kormánynak 50 milliárd dollárt kellene fordítania a bankok rendbetételére, vagyis az idei költségvetésben erre a célra előirányzott összeg kétszeresét.

A kormány és a bankszektor vezetői egyelőre eltérően ítélik meg a szektor helyzetét, a politikai vezetés a jelek szerint csak lassan ismeri fel a helyzet súlyosságát. German Gref, a legnagyobb orosz hitelintézet, a Szberbank vezérigazgatója - korábbi gazdasági miniszter - arra figyelmeztetett egy szerdai konferencián, hogy a hitelek bedőlése miatt a válság újabb hulláma fenyegeti a bankszektort és a kormányzat szemére hányta, hogy nem fordít kellő figyelmet a problémára. Vlagyimir Putyin miniszterelnök a hét elején viszont még úgy nyilatkozott, hogy a bankszektor túljutott a mélyponton és a fellendülés útjára lépett.