A kínai csapat nyerte a virtuális gazdasági háborút

Vágólapra másolva!
Befektetési alapkezelők, bankárok, egyetemi tanárok és kormányzati hivatalnok részvételével kétnapos gazdasági háborút szimuláltak az Egyesült Államokban - derül ki a szombati Népszabadságból.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A hadgyakorlat során a globális egyensúly felborulásának hatásait igyekeztek kimutatni. A gazdasági csatában öt csapat volt, az Egyesült Államoké, Oroszországé, Kínáé, Kelet-Ázsiáé és a "többieké".

A szereplőknek válsághelyzetekre kellett reagálniuk, például Észak-Korea összeomlására, vagy arra, hogy Oroszország manipulálja a gáz árát. A virtuális háborút végül a Kínát képviselő gárda nyerte, mert az orosz és az amerikai csapat egymást gyengítő lépéseket tettek.

Nem a jövő előrejelzése volt a cél, hanem az, hogy kiderítsük azokat a kérdéseket, amelyeken el kell gondolkozni - mondta a játékot értékelve Paul Bracken. A Yale Egyetem professzora két fontos tanulságot emelt ki, egyrészt Amerikában nem hangolják össze megfelelően az ugyanazon célpont elleni hagyományos és gazdasági hadviselést. Másfelől az 1000 milliárd dollár értékű amerikai államkötvénnyel rendelkező Kínának köztes lehetőségei is vannak az Egyesült Államok gazdaságának gyengítésére, például a dollár visszatartásával vagy piacra dobásával.