Vágólapra másolva!
Az évtizedek óta nem látott gazdasági válság mérete és a munkahelyek millióinak megszűnése ellenére tavaly emelkedett az átlagfizetés az Egyesült Államokban - olvasható a a The Washington Post mellékletében.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A heti átlagkereset a 2007-es 598 dollárról 2,5 százalékkal 613 dollárra nőtt, miközben az infláció jelentéktelen, 0,1 százalékos, volt. A személyes megtakarítások aránya a 2007 januári 0,9 százalékról 2009 januári 5 százalékra emelkedett, ez volt 14 éve a legmagasabb érték. A háztartások átlagos hitelkártya-adóssága 10 728 dollár volt.

A válság ellenére is akadtak "hiányszakmák", amik biztos kereseti lehetőséget nyújtottak. Ilyen volt a rendőri, a nővéri és többek közt a belső könyvvizsgálói állás is. Közülük a könyvvizsgálók jártak a legjobban, évi 53-120 ezer dollárt is megkereshettek.

A válság beindulása óta mindeközben 4,4 millió munkahely szűnt meg és a munkanélküliségi ráta februárban elérte a 8,1 százalékot. Ebből a szempontból a recesszió a feketéket és az érettségi nélkülieket érintette leginkább, míg a diplomásokat és az ázsiaiakat a legkevésbé.

Egy csoportot viszont biztos nem zavar a gazdaság hanyatlása, a hírességek előző évben is jól kerestek: Jennifer Aniston színésznő 27 millió, Britney Spears énekesnő 2,25 millió dollárt, Beyoncé énekesnő 80 millió dollárt kapott. De kiemelkedően jól járt John Arnold a 35 éves houstoni fedezeti alap menedzser, akinek másfél milliárd dollár bevétele volt.