Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Jó úton vannak a tárgyalások az IMF-hitel február óta elhalasztott második részletének kiutalásáról Ukrajna számára, erről számolt be hétfőn újságíróknak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ukrajnai küldöttségvezetője, Ceyla Pazarbasioglu. Szó van arról is, hogy Ukrajna a második részlettel együtt a harmadikat is megkaphatja esetleg, mivel a harmadik részlet májusban elvileg esedékessé válik.

A küldöttség vezetője dicsérte "az igen jó együttműködést az ukrán kormányzat különböző részlegei között", annak érdekében, hogy megállapodásra jussanak az IMF-fel. Reméljük, hogy május 10-e és 20-a között az IMF igazgatótanácsa jóváhagyja a következő, második részlet kiutalását - mondta a maga részéről Olekszandr Slapak, az ukrán elnöki hivatal vezetőhelyettese.

Az IMF november elején 16,4 milliárd dolláros készenléti hitelkeretet hagyott jóvá Ukrajna számára két évre a pénzügyi és a gazdasági stabilitás, az ország iránti bizalom helyreállítása végett, mert úgy értékelte, hogy a fő ukrán exportcikk, az acél világpiaci áresése megviselte a belső problémákkal is terhelt ukrán gazdaságot. A keretből az első, 4,5 milliárd dolláros részt azonnal lehívhatta Ukrajna, a második, 1,9 milliárd dolláros részletet azonban februárban felfüggesztették, azóta folyik az egyezkedés. A harmadik részlet összege az eredeti menetrend szerint 3,7 milliárd dollár.