Vágólapra másolva!
Vállalatuk egy részének eladásából javítaná társaságuk likviditását a cégvezetők több mint fele - állapította meg az Ernst and Young az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az Ernst and Young 360 nagyvállalati felsővezető megkérdezésével készített nemzetközi felmérésében rámutatott: a cégvezetők 53 százaléka megválna társasága egy részétől annak érdekében, hogy megerősítése annak mérlegét, finanszírozza az akvizíciókat, vagy kiegyenlítse a vállalat tartozásait.

A felmérés szerint a megkérdezett vállalati vezetők csaknem fele akár nem hagyományos struktúrákban is hajlandó lenne értékesíteni a cég egy részét, mivel a jelenlegi gazdasági körülmények között a vásárlók ritkán tudnak egy összegben készpénzzel fizetni.

Az Ernst and Young közleményében kiemelte: a készpénzzel rendelkező vevők most olyan üzletekre is szert tehetnek, amelyek nyugodt gazdasági körülmények között nem lennének elérhetőek.

A megkérdezett vállalatok csupán 36 százalékánál zárult elképzeléseiknek megfelelően a legutóbbi tranzakció, és 62 százalékuk szerint a jelen helyzetben a szűkös időkeret jelenti a legnagyobb akadályt egy sikeres üzletre való felkészülésre. Majdnem kétharmaduk előzetes tapasztalatai szerint legalább hat hónap felkészülésre van szükség egy sikeres üzlet véghezviteléhez, ez az időtáv azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben sokszor nem áll rendelkezésre.

Az Ernst and Young közleményében figyelmeztetett: azoknak a cégeknek, amelyeknek a szűkös időkeretek között kell eladniuk társaságuk egy részét, el kell fogadniuk, hogy a megfelelő felkészülés hiányában valószínűleg alacsonyabb értéken tudják csak értékesíteni vállalatrészüket.