Felfüggesztették az uránkutatást Bátaszéknél

Vágólapra másolva!
Az urán zuhanó ára miatt egy ideig nem folytatja a fúrást a Bátaszék mellett tavaly óta kutató, ausztrál hátterű vállalat. A vizsgált területen már találtak uránércet.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Ideiglenesen felfüggesztette uránkutatási programját Bátaszék térségében a Wildhorse Energy Kft. A lépésről a cég ausztrál tulajdonosa döntött - mondta az MTI-nek szerdán a kft. vezető geológusa.

Balogh Zoltán tájékoztatása szerint a döntés hátterében az áll, hogy az urán világpiaci ára 2007 közepétől máig harmadára csökkent. A döntésről szóló sajtóhírekkel kapcsolatban a szakember megjegyezte: nem a program leállításáról, hanem ideiglenes felfüggesztéséről van szó.

Mint mondta, a 2008-ban Bátaszék térségében négy, összesen 900 méter mélységben végzett kutatófúrás mellett a kft. több tucat további fúrásra kapott engedélyt a bányakapitányságtól. Bár az első fúrások eredménye biztató volt, egyelőre a további kutatást nem kezdi el a cég. Jelenleg az adatok feldolgozása folyik - tette hozzá a geológus, aki egyelőre nem tudta megmondani, mikor folytatják a programot.

A Wildhorse Energy összesen 72 négyzetkilométer területen vizsgálhatja uránérc-kitermelés lehetőségét. A tavalyi vizsgálatok alapján a bátaszéki kutatási területen 140-230 méter mélységben körülbelül 1-2,5 méter vastagságú rétegben található ércesedés, 0,01-0,084 százalék közötti urántartalommal.

Az ausztrál Wildhorse Energy Ltd. 2008 augusztusában kötött együttműködési megállapodást a Mecsekérc Zrt.-vel a mecseki uránbánya esetleges megnyitása céljából. A Mecsekérc a kutatási tevékenységben vesz részt, és új termelőüzem létesítése esetén a tervezésben és az engedélyeztetési eljárásban, valamint a létesítésben lesz szerepe.