Vágólapra másolva!
A netbook-forradalom ellenére világszerte kevesebb új személyi számítógépet adtak el az idei első negyedévben, mint egy évvel korábban. A visszaesés 6,5 százalék, jelentette csütörtökön a Gartner.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az informatikai piackutató vállalat adatai szerint az apró, viszonylag olcsó és internetezésre alkalmas netbook gépek - mini laptopok - szegmensét kivéve valamennyi területen csökkent a forgalom az év első három hónapjában.

Az éves szinten 0,4 százalékos csökkenéssel zárult tavalyi negyedik negyedév után most regisztráltak másodszor visszaesést az egy évvel korábbi szinthez képest a személyi számítógép szállítások volumenében a rendszeres statisztikai adatfelvételek kezdete óta. Korábban magas, általában két számjegyű növekedés volt jellemző. Tavaly évi átlagban még 10 százalékot meghaladó mértékben nőtt a forgalom, világszerte több mint 302 millió személyi számítógép kelt el.

A Gartner szerint a piacvezető továbbra is a Hewlett-Packard. Az amerikai gyártó 19,1 százalékról 19,8 százalékra növelte részesedését. A második helyen az egyre inkább lemaradó Dell és a feltörekvő tajvani Acer osztozik 13-13 százalékkal. Az amerikai nagyvállalatot a hazai piac gyengélkedése sújtja, a tajvani cég a netbookok előretöréséből profitált.

Az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló EMEA-övezetben volt a legnagyobb a visszaesés - 10,2 százalék. A Gartner szerint az idén 21 millió új netbookot adhatnak el, ami 79,5 százalékkal több, mint 2008-ban, de ez várhatóan nem fogja tudni ellensúlyozni a piac egészének visszaesését.