Mindenkit érintenek a megszorítások, esett a forint, szárnyalt a Richter - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon csomagjáról szólt a hétvége. Mindenkit érintő megszorítások jönnek. Az elemzők a legtöbb intézkedést helyesnek tartják, ugyanakkor keveslik az ország felemelkedéséhez. A forint esett pénteken, a tőzsde ugyanakkor jól zárt, szárnyalt a Richter. Válsághíradó péntektől hétfőig.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Azonnali, mindenkit érintő megszorítások jönnek, és lesz ugyan könnyítés az adózásban, de főleg jövőre - derül ki a csomagból, amelyet Bajnai Gordon miniszterelnök vasárnap ismertetett. A kormány tervei szerint megszűnne a köszféra 13. havi illetménye, idén már nem fizetnék ki a 13. havi nyugdíj második felét, két évre csökkentik a kisgyermekkel otthon tölthető időt, és fokozatosan felszámolják a gázártámogatást. Ismerje meg a Bajnai-csomag részleteit!

A Bajnai-csomag több intézkedését is helyesnek tartják az [origo] által megkérdezett elemzők, bár szerintük ez még kevés lesz az ország felemelkedéshez. Az adóprogram körül is vannak még kérdőjelek, és van olyan szakértő, aki attól tart, hogy az MSZP az utolsó pillanatban meghátrál.

Leállhatnak az elbocsátások a hazai autóiparban, ugyanis a legnagyobb autóipari szereplők egyike sem tervez leépítéseket idén a határozatlan munkaidejű szerződéssel rendelkező dolgozók körében.

Egy hónapos negatív rekordot döntött az euró árfolyama a dollárral szemben, miután Jean- Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, bejelentett, hogy a központi banknak mindent meg kell tennie a bizalom erősítésére. Ezt sokan a további kamatcsökkentés előhírnökeként értelmezték.

A FIAT és az amerikai kormány nevezi majd ki a Chrysler új igazgatótanácsát, ha sikerül tető alá hozni az olasz járműipari konszern és az amerikai autógyár tervezett fúzióját, derül ki a Chrysler vezérigazgatójának egy belső, vállalati feljegyzéséjéből.

Felszámolás elől menekül a Ganz Acél. A cég hitelezői 30 százalékos arányban juthatnak hozzá követeléseikhez, ha megállapodnak a céggel, míg egy felszámolás esetén csak 15-20 százalékot kaphatnának - mondta el a hitelezőknek tartott pénteki budapesti megbeszélésen Rózsahegyi György, a Ganz Acél tulajdonosai, a Hídtechnika és a Vegyépszer által megbízott pénzügyi szakértő.

Ideiglenesen megemelkedő inflációra, az euró 2013-ban a jelenleginél sokkal erősebb forint mellett történő bevezetésre számítanak a Reuters által megkérdezett elemzők. Szerintük a jegybank hétfőn nem módosít az alapkamaton, és csak 2010-ben várható a gazdaság minimális bővülése.

Gyengült a forint pénteken. Az euró 295 forintig erősödött a pénteki kereskedésben délután háromnegyed ötig. A kormányprogram körüli bizonytalanság és a rossz gazdasági helyzet hátrányt jelent a régió devizáihoz képest.

Emelkedett a BUX, szárnyalt a Richter. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109,96 pontos, 0,87 százalékos emelkedéssel, 12 702,50 ponton zárt pénteken. A Richter árfolyama komolyat emelkedett, 1805 forinttal volt magasabban záráskor, mint nyitáskor.

Az amerikai bankszektor a kilábalás jeleit mutatja; a Goldman Sachs és a Wells Fargo után a JPMorgan Chase is közölte, hogy jelentős profitra tett szert az első negyedévben - írta a pénteki The New York Times, amelyben kétkedő vélemény is megjelent.

Romániában az idén akár háromszor több vállalati csődöt jelenthetnek, mint tavaly, amikor több mint 14 ezer céget számoltak fel fizetésképtelenség miatt - állítja Cristian Ionescu, a Coface Románia igazgatója.

A közös fizetőeszköz és az Európai Központi Bank (EKB) nélkül "a padlón lenne" az európai monetáris rendszer a jelenlegi pénzügyi válság következtében - jelentette ki Jean-Claude Juncker pénteken Bécsben.

Minimális emelkedéssel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók pénteken. A fogyasztói bizalomindex emelkedett - pénteken ismertetett adat szerint -, ami azt jelezheti, hogy a stabilizálódás felé halad az amerikai gazdaság.

Járai Zsigmond szerint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is felelős a Magyarországon kialakult mély válságért. A volt jegybankelnök a bankárokat is hibáztatta.