Helycsere a Fortune-lista élén, az Exxon az élen

Vágólapra másolva!
Az Exxon Mobil visszavette az első helyet a Wal-Marttól a Fortune magazin listáján, amely bevétel alapján rangsorolja a világ 500 legnagyobb vállalatát. Nemcsak a legtöbb bevételt, hanem a legnagyobb profitot is az Exxonnak sikerült összehoznia.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A vasárnap közzétett lista alapján, a csökkenő energiaárak ellenére, az Exxon 442,9 milliárd dollár bevételt ért el tavaly, míg a Wal-világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Wal-Mart "csak" 405,6 milliárd dolláros bevételről tudott beszámolni, így a második helyre. Az elmúlt hét évben ennek ellenére hatszor a Wal-Mart állhatott a dobogó legtetején - írta meg a Reuters.

Az előző év egyébként elég siralmas volt a listán szereplő cégeknek. Legtöbbjüknek esett a bevétele és a profitja is, a lista tagjai összességében nyereségük 85 százalékának mondhattak búcsút. A magazin szerint ez volt a legnagyobb esés abban az 55 évben, mióta vezetik a listát. A listán szereplő vállalatok 2008-ban 99 milliárd dollárt kerestek.

A legjobban az energiaipari cégek teljesítettek, akiket segítettek a 2008 elején magas árak, köztük a Chevron és a ConocoPhillips (3. és 4. hely), viszont a pénzügyi intézetek közül volt aki le is került a listáról, például a Lehman Brothers, a Washington Mutual és a Wachovia Corp. Ezeket a pénzintézeteket a válság tette tönkre, és mindegyikük csődöt jelentett.