Elküldik a Piszke Papír utolsó dolgozóit

Vágólapra másolva!
A munkaviszony 30 napon belüli megszűnéséről értesítik a lábatlani Piszke Papír Zrt. eddig megmaradt 263 dolgozóját - tájékoztatott hétfőn a gyár üzemi tanácsának elnöke.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Harsányi Imre elmondta: a gyár december közepe óta nem termel. Az üzem felszámolás alatt áll, bezárásával összesen 236 ember veszítette el munkahelyét. Kimutatásai szerint az állományból 177 főnek van 25 évnél hosszabb munkaviszonya, végkielégítésre viszont csak a gyár eladása és biztosítékkal rendelkező hitelezők kifizetése után számíthatnak.

Az üzemi tanács elnöke elmondta, vitájuk van a felszámolóbiztossal, mivel a hatályos törvények a közelmúltban a munkavállalók kárára változtak meg és a gyár eladásából befolyó összegből először a jelzálogjoggal rendelkező hitelezőket kellene kifizetni, utána következhetnek a dolgozói végkielégítések.

Harsányi Imre hozzátette: a felszámolóbiztos húsvét előtt kifizette a dolgozóknak a decemberben, januárban és februárban esedékes étkezési bónokat, fejenként 18 ezer forintot.

Ecsédi András, az ÁFI Vagyonkezelő Zrt. felszámolóbiztosa elmondta: a munkások bérét és végkielégítését az állami bérgarancia alapból próbálják fedezni, azonban a hosszú munkaviszonnyal rendelkezőknél ez nem lesz elegendő.

A gyárat a vagyonértékelés után nyilvános pályázaton értékesítik. Érdeklődők vannak, de szándékaik komolysága a pályázat kiírása után derülhet ki - tette hozzá a felszámolóbiztos.

A Piszke Papír Zrt.-t a görög Zeritis-csoport üzemeltette, toalettpapírt, papírszalvétákat és háztartási papírtörlőket gyártottak. Az üzemben 2008 végén csőd közeli állapot alakult ki, a közműveket kikapcsolták, a biztonsági szolgálatot a legnagyobb hitelező megbízottai vették át. A dolgozók sem januári, sem februári bérüket nem kapták meg a görög tulajdonostól. Magyarországon a Zeritis-csoport érdekeltségébe tartozik a Szentendrei Papírgyár, és a papírhulladék-gyűjtéssel foglalkozó Budafok Recycling Zrt.