Vágólapra másolva!
Fél évszázada először mínuszba süllyedt a legszélesebb merítésű brit inflációs mutató, jóllehet a szűkebb kosárra számolt alapinfláció továbbra is gyorsabb a vártnál a súlyos brit recesszió ellenére.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A kiskereskedelmi árindex (RPI) - amely tartalmazza a lakossági ingatlanszektor jelzálog- és egyéb költségeit is - márciusban stagnált az előző hónaphoz mérve, éves összevetésben azonban 0,4 százalékkal csökkent, közölték a brit statisztikai hivatalban kedden. A legátfogóbb brit ármutató 1960 óta először jelez éves szintű deflációt.

A Bank of England - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság, Nagy-Britannia jegybankja - a múlt hónapban, fennállása óta először, kvantitatív enyhítésbe kezdett, vagyis új pénzt áramoltat a mély recesszióval küszködő reálgazdaságba annak felélesztése végett.

Nem bankóprés, de pénzpumpálás

A kvantitatív enyhítéssel teremtett új pénz nem hitelből ered, hanem a gazdaság pénzellátásának felduzzasztására szolgál ténylegesen új, elektronikusan jegyzett likviditással, miközben a hagyományos "bankóprést" nem indítják be, fizikai valójában nem jelenik meg új bankjegytömeg a forgalomban.

Az egyébként inflációveszélyes módszert súlyosan recessziós időszakokban lehet alkalmazni, főleg olyankor, ha a gazdasági visszaesést deflációs kockázat is kíséri.

A defláció a meglévő adósság reálköltségeinek növekedése mellett azért is veszélyes jelenség, mert a kialakuló deflációs várakozás - az árak hosszú távú további csökkenésének valószínűsítése - miatt a fogyasztók halasztják vásárlásaikat, ami további mélyíti a defláció elsődleges okát, vagyis magát a recessziót.

A brit statisztikai hivatal legutóbbi kimutatása szerint Nagy-Britannia már tavaly recesszióba süllyedt, és vezető londoni gazdaságelemző házak súlyos recessziós előrejelzéseket adnak az idei évre is.

A Nagy Válság óta a legnagyobb visszaesés

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) legfrissebb prognózisa szerint a brit hazai össztermék-érték (GDP) 2009-ben, reálértéken 4,5 százalékkal zuhan. A CEBR szerint a brit gazdaságra általa várt idei egész éves visszaesés 1931 - a nagy depresszió mélypontja - óta a legmeredekebb lesz. Abban az évben 5,1 százalékkal csökkent a brit GDP-érték.

A brit gazdaság összkibocsátásának 2008 első negyedében mért legutóbbi csúcsértéke és az idei harmadik negyedévre várt mélypont között összesítve 5,6 százalékos GDP-zuhanással számolnak a CEBR londoni elemzői. Szerintük a defláció kockázata a mély recesszió miatt uniós szinten is jelen van.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő által nemrégiben erről kiadott elemzés szerint ahogy az európai recesszió súlyossága mind egyértelműbbé válik, úgy növekszik annak a kockázata, hogy "a dezinfláció deflációvá alakul át" az európai gazdaságokban.

A világgazdaság más erőcentrumaiban máris sorra deflációs számokat közöltek az elmúlt napokban, így az Egyesült Államokban és Japánban is.

Az egyik adat túl magas, a másik túl alacsony

A brit jegybank mindazonáltal kettős szorításban van, mivel a hagyományos fogyasztási termékekből összeállított, az RPI-nél szűkebb inflációs kosár árindexe (CPI), amelyet a Bank of England hivatalosan használ a pénzügypolitikai döntéshozatalban, a brit statisztikai hivatal keddi bejelentése szerint még mindig 2,9 százalékkal haladta meg márciusban a tavalyi azonos hónap szintjét. A kormány által kitűzött éves inflációs cél 2 százalék.

A márciusi inflációs adatsorhoz fűzött elemzés szerint valószínűleg a tavalyinál jóval gyengébb fontárfolyam átszűrődő hatása mutatkozik a számokban.