Vágólapra másolva!
A korábbi előrejelzésnél jóval drasztikusabb gazdasági visszaeséssel számol idén a német kormány. Eszerint a második világháború utáni időszak legerőteljesebb recessziója előtt áll Németország.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Süddeutsche Zeitung kedden jól tájékozott forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az Angela Merkel kancellár vezette kabinet az elkövetkező napokban jócskán lefelé módosítja az eddigi előrejelzést, s immár arra számít, hogy a gazdasági visszaesés ebben az évben 5 százalékos lesz. A kormány mostanáig hivatalosan a hazai össztermék 2,25 százalékos csökkenésével számolt.

Egyes gazdaságkutató intézetek ugyanakkor az 5 százaléknál is meredekebb visszaesést várnak, s nem tartják kizártnak, hogy a gazdasági, illetve pénzügyi válság okozta gazdasági teljesítmény-csökkenés Németországban 2009-ben 6,5-7 százalékos lesz.

Az újság által idézett források szerint az említettekből következően a munkanélküliség növekedése is nagyobb lesz a korábban vártnál. Eszerint nem kizárt, hogy a munkanélküliek száma idén 1 millióval emelkedik, míg a korábbi előrejelzés mintegy 500 ezres növekedéssel számolt. A recesszió következtében ugyanakkor várhatóan tovább növekszik az államháztartási hiány.

A súlyos helyzet nyomán Angela Merkel kancellár szerdára újabb gazdasági válságtanácskozást hívott össze. A kancellár a gazdaság, a szakszervezetek és a tudományos élet vezető képviselőivel találkozik, hogy megvitassák a további gazdasági visszaesés megfékezésének és a tömeges elbocsátások megakadályozásának a lehetőségeit.

Egy másik rendkívüli "csúcstalálkozón" ugyanakkor napirendre kerülnek a bankok tevékenységével kapcsolatos problémák is. Értesülések szerint egyre több bank küszködik pénzügyi nehézségekkel, ami akadályozza a megfelelő hitelellátást.