Vágólapra másolva!
Hat és fél éve nem tapasztalt mértékben, éves szinten 0,5 százalékkal estek a termelői árak márciusban Németországban.Legutóbb 2002 szeptemberében volt nagyobb csökkenés; akkor 1,1 százalékkal estek vissza a termelői árak - közölte kedden a német statisztikai hivatal.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A termelői árak már ötödik hónapja folyamatosan esnek a magyar exportcikkek legfontosabb felvevőpiacán. Februárhoz képest 0,7 százalékos volt az ármérséklődés, szemben a várt 0,3 százalékkal. A fél százalékos éves szintű csökkenéssel szemben az elemzők a termelői árak változatlanságát jelezték előre.

Mindenekelőtt a fémek és a feldolgozatlan termékek ára mérséklődött. Ebben a csoportban 3,9 százalékos csökkenést regisztráltak. Az élelmiszeriparban 3,5 százalékkal voltak alacsonyabbak a termelői árak márciusban az egy évvel korábbi szinthez képest. Különösen a tej és a tejtermékek kategóriájában jelentős - 14,6 százalékos - volt a visszaesés.

Az energiaféleségek termelői ára ugyanakkor átlagosan 2 százalékkal emelkedett Németországban; az ásványolaj-alapú készítményekért, mint például a benzinért és a fűtőolajért ugyan közel 25 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, mint egy évvel korábban, a földgáz ára viszont 30 százalékkal megugrott.