Oszkó: A versenyképességet szolgálná az adócsomag

Vágólapra másolva!
Új adócsomagot nyújtana be a kormány a jövő évre vonatkozó adóváltozásokkal kapcsolatban még a tavaszi időszakban, ezért a jelenleg a parlament előtt lévő adócsomagból módosító javaslatok beadásával kiveszik a 2010-et érintő tervezett intézkedéseket - derült ki Oszkó Péter pénzügyminiszter az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájához kapcsolódó expozéjából. A tárca vezetője szerint erre az idő szűke miatt van szükség, hogy a rövidtávon szükséges, adóátrendeződést jelentő válságkezelő intézkedések minél hamarabb életbe léphessenek.
Vágólapra másolva!

A kormány elsődleges célja a versenyképesség javítása, a munkaerőpiaci aktivitás növelése, s ennek megfelelően alakítanák át az adórendszert. Minden elérhető forrást a foglalkoztatás ösztönzésére kell fordítani, ezért az adórendszer a munkaerőpiacon aktívakat segíti majd és jobban terheli a fogyasztást - mondta Oszkó Péter. Az adóátrendeződést jelentő válságkezelő intézkedéseket elkülönítenék a több évre szóló az adóterhelés szintjét is csökkentő intézkedésektől, ezért szükséges a jelenleg a parlament előtt lévő adócsomagból módosító javaslatok beadásával kivenni a 2010-et érintő tervezett intézkedéseket.

A pénzügyminiszter hozzátette: ennek megfelelően emelik a korábban tervezettnél nagyobb mértékben az áfát 23 helyett 25 százalékra, eltolják a személyi jövedelemadó sávhatárát 1,7 millió forintról 1,9 millió forintra, csökkentik a munkaadói járulékot 5 százalékponttal a minimálbér duplájáig, és növelik a korábbi terveknek megfelelően a jövedéki adó mértékeket is átlagosan 5-6 százalékkal. A kormány többek között azért is tartja meg az adócsomag járulékkal és szja-val kapcsolatos intézkedéseit, mert a kis- és középvállalkozások már ez alapján tervezték meg a költségstruktúrájukat az év második felére. Annak érdekében, hogy a hátrányos jövedelmi helyzetben lévők számára ne jelentsen problémát az áfa nagyobb mértékű emelése, - tejre, tejtermékekre, kenyérre, pékárura és a távhőre vonatkozó - 18 százalékos kedvezményes, átmeneti áfakulcsot is bevezetnek.

A jövő évben a szuperbruttósítás bevezetése mellett úgy változtatnák az szja kulcsokat a sávhatárt és az adójóváírás rendszerét, hogy az alacsony jövedelműek terhelése minimálisan, az átlagbér és az átlagbér négyszerese között keresőké lényegesen, míg a magas keresetűeké egyáltalán ne változzon. Jövőre az új jövedelemadó-tábla alkalmazásával az alsó kulccsal adózna az adózók 90 százaléka. A szuperbruttósítás lehetővé tenné bizonyos kis adók kivezetését is - tette hozzá a tárcavezető, de hogy pontosan mely adókét, azt nem sorolta fel. A feketegazdaság ellen még határozottabban és célzottan fel kell lépni Oszkó Péter szerint és amnesztia helyett komoly adóteherrel kell súlytani az offshore megoldásokat igénybevevőket.

A vezérszónoki felszólalásban a képviselők adatokkal, gazdasági mutatók összehasonlításával bombázták egymást, Molnár Albert MSZP-s honatya még a csecsemőhalandóságról, nyelvvizsgát tevők számáról is beszámolt. Az ellenzéki képviselők szerint nem érdemes az adócsomagról vitázni addig, amíg nem nyújtanak be pótköltségvetést, amire vélhetően szükség lenne a megváltozott gazdasági feltételek miatt.