Lejtőre küldte Amerikát a General Motors

Vágólapra másolva!
A három New York-i tőzsdeindex közül a Dow Jones és az S&P 500 veszített értékéből, a Nasdaq viszont erősödött.
Vágólapra másolva!

Felemásan zártak az amerikai tőzsdeindexek szerdán. A 30 vezető részvény mozgását tükröző Dow Jones Industrial Average (DJIA) 7886 ponton végzett, ami 1 százalékos csökkenésnek felel meg, az S&P 500 pedig 0,8 százalékkal 843 pontra süllyedt.

Társaival ellenkező irányba ment a technológiai ágazat indexe, a Nasdaq, amely szerény, 0,1 százalékos többlettel, 1646 ponton fejezte be a szerdai kereskedést.

A DJIA elsősorban azért gyegült, mert a General Motors pénzügyi vezetője bejelentette, az autógyártó vállalat nem fizeti ki a június elsején esedékessé váló 1 milliárd dollár tartozást és ezzel közelebb került a csődhöz. A bejelentés nyomán járműipari cégek papírjai mellett a GM-et hitelező bankok részvényei is lejtőre kerültek.

Fokozta a pesszimizmust, hogy holtan találták lakásában a Freddie Mac, az egyik legnagyobb amerikai jelzáloghitel-intézet pénzügyi vezetőjét. Az amerikai tőzsdefelügyelet és az igazságügyi minisztérium illetékesei épp azután kutakodtak a Freddie Mac-nél, hogy nem történt-e könyvelési csalás a cégnél.