Súlyos túlköltekezéssel próbálkoznak a britek

Vágólapra másolva!
Alistair Darling, brit pénzügyminiszter ma az Egyesült Királyság valaha volt legnagyobb költségvetési hiányával számoló költségvetést nyújt be megvitatásra. A hiány 160 milliárd fontot tehet majd ki, amely a GDP 11 százalékát érné el.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Novemberben még 8 százalékos hiányt terveztek Nagy-Britanniában. A növekedéshez azonban ez is kevésnek bizonyulhat, mivel már így is megduplázódott az államkötvény-kibocsátás ebben az évben, amellyel a többletköltekezést fedezték. Az USA és India mögött, így Európában az élen, a legnagyobb költségvetési hiányt teremtené meg Nagy-Britannia.

"Az Egyesült Királyság pénzügyi pozíciója olyan mértékben romlik, hogy bármilyen költségvetési gazdaságösztönzés hatástalanná válhat" - véli a Citigroup nyugat-európai vezető elemzése - olvasható a Bloombergen.

Darling ma 1 milliárdos lakásépítési és 1 milliárdos fiataloknak szóló munkanélküliségi segítséget jelenthet be. Emellett az autógyárak és kereskedelmi biztosítások megsegítésére, valamint a veszélyes, jelzáloggal fedezett befektetések átvállalását is felvállalhatja az állam.