Vágólapra másolva!
Az észt nemzeti bank az idei évre erőteljesen tovább mérsékelte a GDP-kilátásokat: szerdai közleménye szerint már 12,3 százalékos visszaesést vár alapesetben a korábbi előrejelzésben szereplő 5,5 százalék helyett, de akár ennél is rosszabb lehet a tényszám.
Vágólapra másolva!

A módosított előrejelzés jövőre 0,2 százalékos növekedést valószínűsít, korábban még 1,0 százalékos GDP-emelkedést jósoltak.

A bank legborúsabb forgatókönyve szerint akár 15,3 százalékkal is csökkenhet idén az észt GDP, jövőre pedig 4,6 százalékos lehet a gazdasági visszaesés. A bank helyettes kormányzója elmondta: az előrejelzések a romló külgazdasági környezet figyelembe vételével készültek.

A fogyasztói árakat a bank idén átlagosan 0,5 százalékkal várja csökkenni, jövőre 2,9 százalékkal, vagyis a hanyatló gazdaságban jövőre erősödik a defláció. Megelőzően 2,0 százalékos inflációt várt a bank az idei, és 0,3 százalékosat a jövő évre.

Az észt pénzügyminiszter várhatóan május elején terjeszt a parlament elé újabb költségvetési kiadáscsökkentő programot, miután februárban már 8 milliárd koronával megkurtították az államháztartási kiadásokat. Ugyanakkor a kiadáscsökkentések révén az észt kormány szeretné az államháztartási hiányt a GDP százalékában meghatározott, 3 százalékos EU-s küszöb alatt tartani.