Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) örül annak, hogy sikeres volt a csütörtöki magyar kötvényaukció - mondta Marek Belka. A szervezet illetékes igazgatója hozzátette: az IMF magyar hitelprogramja jó úton halad, és készek tárgyalni a folytatásról.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) üdvözli a magyarországi tőkepiac pozitív fejleményeit, egyebek között a hosszú lejáratú államkötvények sikeres kibocsátását - mondta Marek Belka, az IMF európai főosztályának igazgatója pénteken Washingtonban.

A régiós országokkal kapcsolatban Belka utalt arra, hogy Magyarország nehezebb helyzetben van, mint például Csehország vagy Lengyelország, de az államkötvények sikeres kibocsátása szerinte annak a jele, hogy javul a magyar tőkepiac megítélése. Kifejtette: a magyar hitelprogram jó úton halad, és az IMF kész arról tárgyalni, hogyan lehetne ezt a programot folytatni.

Csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján meghirdetett államkötvények iránt nagy volt az érdeklődés, a 3, az 5 és a 10 éves papírokat egyaránt túljegyezték, az elfogadott hozamok pedig jelentősen csökkentek februárhoz képest. Az aukció sikere azért különösen jó hír, mert befektetői érdeklődés hiányában tavaly október óta elmaradtak a rendszeres aukciók.

A magyar gazdaság szempontjából kiemelkedő szerepe van annak, hogy sikeresek legyenek az államkötvény-aukciók, ugyanis az állam a működését részben a külföldi befektetők által biztosított forrásból kénytelen finanszírozni. Ezért fontos, hogy számukra vonzóak legyenek a magyar kötvények.