Bajnai: Magyarország képtelen kifzetni a 13. havi nyugdíjat

Vágólapra másolva!
Magyarországnak nincs pénze arra, hogy kifizesse a 13. havi nyugdíjat - mondta az Időskori Tanács ülésén Bajnai Gordon. A miniszterelnök hozzátette: a jövőben - ha a GDP-növekedés meghaladja a 3,5 százalékot -, akkor elképzelhető a nyugdíjprémium bevezetése.
Vágólapra másolva!

A nyugdíjasoktól is áldozatot kér a válságos időszak - közölte Bajnai Gordon miniszterelnök az Idősügyi Tanács soron kívüli ülésén. A 13. havi nyugdíj kapcsán a kormányfő úgy fogalmazott: kérem, fogadják el, lássák be, Magyarország ezt a járandóságot nem tudja kifizetni.

A kormány ugyanakkor azt ajánlja, hogy a gazdasági növekedés függvényében a jövőben fizessenek nyugdíjprémiumot. Ha a gazdasági bővülés meghaladja a 3,5 százalékot, akkor a nyugdíjasok kapnak extrajuttatást. Bízom benne, hogy ha fájdalmas is, de fair ajánlatnak tarják a kormány javaslatát - fogalmazott a miniszterelnök.

Lesz lábadozási időszak

A válságra való tekintettel a 2009-re tervezett nyugdíjkorrekciót a jövő évre kell halasztani, a 2010-est azonban bizonytalan időre fel kell függeszteni - mondta a kormányfő, egyúttal kiemelte: nemcsak a mai, hanem a jövő nyugdíjasaitól is áldozatot kell kérni; 2012-től évente fél évvel, 62 évről 65 évre nőne a nyugdíjkorhatár.

A magyar gazdaság idén várhatóan 6 százalékkal csökken, és ha nem tennék meg a válságkezelő lépéseket, akkor nem lenne, aki az ország működését hitelből finanszírozza. Ahhoz, hogy Magyarország jobban jöjjön ki a rendkívüli időszakból, határozott, gyors, időnként fájdalmas, rövid távú és a tartós egyensúlyt segítő lépéseket is meg kell tennie - tette hozzá Bajnai.

Ha nem hajtják végre a kormány programját, akkor "kontrollálatlan" szociális-társadalmi-gazdasági válság alakulhat ki. Kijelentette: olyan életmentő műtétét szeretnénk végrehajtani Magyarország gazdasági-finanszírozási rendszerén, ami után a beteg felgyógyul, de a műtét az elején fájdalmas, lesz lábadozási időszak is. A kormány válságkezelő programja mindenkit érint, a "szolidaritásra" épül, Magyarország minden polgárának részt kell viselnie abból a teherből, amely a kilábaláshoz kell - tette még hozzá a kormányfő.

A nyugdíjasok megértik

"A nyugdíjasok sok mindent átéltek már, megértéssel fogadják a kormány terveit, még akkor is, ha ez az intézkedéssorozat nehéz helyzetet teremt számukra" - mondta Czerván Mártonné, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége Nyugdíjas Választmányának elnöke mondta, miután az Idősügyi Tanács soron kívüli ülésén konzultált Bajnai Gordon miniszterelnökkel.

Kemény tanácskozást tartottak, ahol miniszterelnök őszintén, bizalommal mondta el a gazdaságot terhelő problémákat, és azt, hogy a nyugdíjasoknak is hozzá kell járulniuk a gazdasági-pénzügyi helyzet stabilitásához - fogalmazott a nyugdíjasok képviselője, és hangsúlyozta: fájdalmasan érintett mindenkit, hogy a 13. havi nyugdíj megszűnik.

A 13. havi nyugdíj megszüntetését átmeneti intézkedésnek kell tekinteni. Azt az ígéretet kaptuk, hogy törvény fogja garantálni a gazdaság teljesítményétől függő prémiumot - utalt a Bajnai által kilátásba helyezett extrajuttatásra Czerván Mártonné.