Vágólapra másolva!
Egyre rosszabb állapotban van a cseh állami költségvetés. A büdzsé hiánya a jelenlegi ütemben haladva már a 200 milliárd cseh koronához (kb. 2200 milliárd forint) közelít, ezért a leköszönő Miroslav Kalousek pénzügyminiszter egy 30 milliárdot megtakarító csomagot javasol - jelentette a TASR hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Az IMF jelezte, hogy Csehország gazdasága az idén 3,5 százalékkal esik vissza, és ha ez valóban bekövetkezik, akkor a 200 milliárd koronás deficit szinte biztosra vehető. "Ha beteljesül az IMF jóslata, abban az esetben a GDP-hez viszonyított államháztartási hiány meghaladja az 5 százalékot, ami a 200 milliárd korona megfelelője" - mondta Pavel Sobísek, az UniCredit Bank elemzője.

Ekkora nagyságú visszaesés valószínűleg két számjegyű munkanélküliséget is eredményezne, ezért Kalousek azt javasolja, hogy a minisztériumok ne költsék el azt a pénzmennyiséget, amire még 2008 alapján jogosultak lennének. Ez mintegy 30 milliárd korona megtakarítást eredményezne - írta meg a Napi Gazdaság.

A megbukott Topolánek-kabinet leköszönő pénzügyminisztere a napokban úgy nyilatkozott, hogy ha az első negyedévi hiány ütemének megfelelő volna a deficit a következő negyedévekben is, akkor az éves deficit 170-180 milliárd cseh korona között alakul. Eközben az idei állami büdzsé eredetileg 38,1 milliárdos hiánnyal számolt.

Prága eddig a legrosszabbul 2003-ban gazdálkodott, amikor a költségvetési hiány 109 milliárdra kúszott fel. A Hospodárske Noviny cseh gazdasági napilap megjegyezte: ha Németország idei visszaesése valóban az IMF jóslatának megfelelő, 5,6 százalékos ütemet érne el, az magával rántaná Csehországot, hiszen Prága legfontosabb kereskedelmi partneréről van szó.