Válsághíradó: Megvédi magát a Mol, közgyűlést tart az OTP, újraéledt az állampapírpiac

Vágólapra másolva!
A Mol sikeres önvédelmi közgyűlése után péntteken az OTP tartja idei rendes közgyűlését, feltehetően kiemelt érdeklődés mellett, a bankpapírnak is viharos éve volt ugyanis 2008, sőt az idei sem telt unalmasan eddig. A forint enyhén gyegült, a BUX nem csinált semmit, az amerikai piacok sem mozogtak sokat záráskor - igaz, napközben volt aktivitás mindkét irányban. A Volkswagen bekebelezné a Porsche-t, a Fiat pedig az Opelt vinné, mélyül a brit recesszió, a magyar állam tízmilliárdos buktát könyvelhet el az áfaarányosítás miatt. Válsághíradó hajnalban.
Vágólapra másolva!

Magyar makrohír nem lát napvilágot pénteken, külföldön azonban Európában és a tengerentúlon is fontos események lesznek pénteken.

A pesti tőzsde Mol melletti másik meghatározó szereplője pénteken tartja idei rendes közgyűlését.

Mi várható pénteken?

A BUX és a forint jegyzése mellett Magyarországon a legnagyobb figyelem feltehetően az OTP Bank közgyűlését kíséri. A Mol és az OTP a minap jelentős értékű részvénycserés ügylettel sietett egymás segítségére függetlenségük megőrzése érdekében.

Mozgalmas programot bonyolít az amerikai pénzügyminiszter, Timothy Geithner, előbb a G-7 pénzügyminisztereivel tanácskozik, majd nemzetközi sajtótájékoztatót tart.

Kijön az egyik legfontosabb német gazdasági mutató, az Ifo áprilisi bizalmi indexe, ami a várakozások szerint enyhe emelkedést mutat.

A brit első negyedéves GDP-adatok nem javultak, sőt a várakozások szerint gyorsuló, 3,8 százalékos visszaesést mutatnak éves alapon, míg a a kiskereskedelmi forgalom éves szinten márciusban már enyhe emelkedést mutat a prognózisok alapján.

A tartós fogyasztási cikkek márciusi rendelésállományát is közzéteszik, amik a várakozások szerint lassuló visszaesést produkálnak.

Az új otthonok amerikai értékesítése pedig a prognózisok szerint éves alapon nem változott márciusban.

Mi történt csütörtökön?

A közös európai pénz jegyzése 296-299 forint között mozgott csütörtökön.

Hektikus nap után enyhe többlettel zártak New Yorkban az értékpapírpiacok.

A Mol Nyrt. közgyűlésén a részvényesek döntöttek arról, hogy 2008 után nem fizetnek osztalékot, és megszavazták azokat az előterjesztéseket, amelyeket a menedzsment javasolt a cég függetlenségének garantálására.

A BUX sem gurított nagyot, sőt - az index 0,01 százalékkal esett.

Csányi Sándor szerint a kormányprogram jót tesz a forint jegyzésének, az OTP-vezér 285 forintos eurót vár év végére.

Az OTP Bank szakemberei vizsgálják, hogy a kisbefektetők kaphatnak-e valamilyen módon kártérítést a tavaly októberben az OTP részvényei elleni támadás miatt.

Messze még a válság vége

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint a globális gazdasági válságból még hosszú hónapok vannak vissza, mielőtt véget ér.

Ajánlatot tehet a Volkswagen (VW) a Porsche autóipari részlegére, aminek akár az is lehet a következménye, hogy a Porsche anyacégének kezébe kerül a VW. A Fiat átvenné az Opelt.

Több mint háromezer cég adószámát jogerősen törölte az adóhivatal az első negyedévben.

Tízmilliárdba kerülhet az áfakártalanítás.

Eltűnhet a bankok profitja

A jegybanelnök szerint idén a magyar bankrendszer tavalyi, közel 400 milliárd forintos profitja megfeleződhet, legrosszabb esetben el is tűnhet

A kormány és az APEH is keményít, szakértők szerint 5-15 százalékos forrásadóval terhelhetik majd bizonyos offshore helyszínekre kifizetett összegeket.

Újraéledt az állampapírpiac, sikeres aukciót tartott csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), az elfogadott hozamok jelentősen csökkentek februárhoz képest.