Válsághíradó: technikai ingatlanadó, fellendülés a láthatáron

Vágólapra másolva!
Hétfőn fontos tárgyalások lesznek Luxemburgban, ahol az új magyar külügyminiszter, Balázs Péter is jelen lesz. Oszkó Péter pénzügyminiszter vasárnap Washingtonban tárgyalt, pénteken pedig az ingatlanadó terveiről beszélt. Makrostatisztika nem jelenik meg hétfőn Magyarországon. Lengyelországban viszont az euró bevezetéséről egyeztet a kormányfő. Válsághíradó hajnalban.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Fontosabb makrostatisztikák nem jelennek meg hétfőn, viszont számos tárgyalás zajlik majd Luxemburgban, az uniós külügyminiszterek tanácskozásán. Lengyelországban az ERM-2 árfolyamrendszerbe való belépésről egyeztetnek.

A legérdekesebb a luxemburgi megbeszélések közül a magyar-szlovák külügyminiszteri találkozó lehet.

Mi várható hétfőn?

Az euró bevezetéséről tárgyal hétfőn a lengyel miniszterelnök a jegybank monetáris bizottságának a tagjaival. A kormány egyelőre azt tervezi, hogy Lengyelország június végéig csatlakozik az euró előszobájának tekintett ERM-2. árfolyamrendszerhez.

A szlovák nyelvtörvényről is tárgyal az MTI szerint Balázs Péter külügyminiszter szlovák partnerével, Miroslav Lajcákkal hétfőn Luxemburgban, ahol az uniós külügyminiszterek tanácskozásán vesz részt. A horvát EU-csatlakozás ügye is szerepel az uniós tanácskozáson, miután ezen a héten nem vezettek eredményre a horvát-szlovén területi vita megoldását célzó brüsszeli erőfeszítések, és így el kellett halasztani az eredetileg péntekre tervezett EU-horvát kormányközi tanácskozást.

A luxembourgi tanácskozáson az EU cseh elnöksége beszámol arról, hol tart annak a májusi prágai tanácskozásnak az előkészítése, amelyen 7-én a munkahelyteremtés kérdéseit, 8-án pedig az energiaellátás úgynevezett "déli folyosójának" problémakörét tekintik át.

A romákkal szemben elkövetett bűncselekmények elleni tiltakozásul petíciót akarnak átadni civil szervezetek a rendőrség vezetőinek hétfőn, azt követelve, hogy haladéktalanul vizsgálják ki a támadások háttereit, és kerítsék kézre az elkövetőket.

Magyar gazdasági statisztika nem jelenik meg hétfőn. Külföldön legfeljebb a német fogyasztói bizalom alakulásáról szóló publikáció kelthet némi érdeklődést, a brit lakásárakról szóló adatok aligha mozgatják meg a piacokat.

Mi történt péntektől vasárnapig?

Az új magyar kormány határozott koncepciója nyitottsága talált Washingtonban - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter vasárnap az amerikai fővárosban, ahol a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi ülésszakán vett részt. A magyar kormány minden megállapodáshoz tartani akarja magát, ahhoz is, hogy az IMF-hitelszerződés szerint az államháztartás hiánya nem haladja meg a hazai össztermék 2,9 százalékát.

Oszkó pénteken arról nyilatkozott, hogy az olcsóbb lakásokra csak technikai értelemben vetik ki az ingatlanadót.

Az IMF szombaton kifejezte reményét, hogy megfelelő támogatást tud nyújtani a nehéz időszakot átélő Magyarországnak. Szintén az IMF pénteken azért dicsérte Magyarországot, mert újraindultak itthon az állampapírpiaci aukciók.

Az IMF testvérszervezete, a Világbank szintén pénteken foglalkozott Magyarországgal. A szervezet szerint a válság lehetőséget nyújt a szükséges magyarországi reformok elindítására.

Ficót sérti a magyar hasonlat

Robert Fico szlovák kormányfő vasárnap közölte, őt személyesen is sérti, ha Szlovákiát a mai Magyarországhoz hasonlítják. "Magyarország ma az abszolút összeomlás állapotában van, politikai, gazdasági, pénzügyi szempontból egyaránt - mondta.

18 év után megtört a konzervatív uralom Izlandon.

Újabb négy bankot zártak be Amerikában pénteken.

A világ talán túljutott a recesszió legnehezebb szakaszán, de a felépülés még korántsem biztosított - állapították meg a G7-ek pénzügyminiszterei és központi banki elnökei péntek esti washingtoni tanácskozásukon.

Magyarországnak nincs pénze arra, hogy kifizesse a 13. havi nyugdíjat - mondta pénteken Bajnai Gordon.

Csökkent a [origo] által rendszeresen meglátogatott három budaörsi hipermarket átlagára.

Elbukott Csányiék javaslata a pénteki OTP-közgyűlésen

Kilenc gólt kapott a hokiválogatott Kanadától, a magyarok korábban egy góllal lőttek kevesebbet, mint a szlovákok.