Válsághíradó: stresszteszt, titkosszolgák, Soros-vizsgálat

Vágólapra másolva!
A magyar parlamentben a két legnagyobb hazai tőzsdei cégről vitatkoztak: a nemzetbiztonsági bizottságban a Mol, a plenáris ülésen az OTP körüli részvényügyletek kerültek szóba. Közben Magyarország sereghajtó lett a tíz új EU-tag között GDP-növekedésben, míg az Európai Bizottság elnöke éppen dicsérte hazánkat. Szerdán fontos kamatdöntések lesznek Amerikában és Japánban. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Fontos kamatdöntések várhatók három kontinensen is szerdán: Japánban, Új-Zélandon és az USA-ban lesz ilyen esemény, az Egyesült Államokban mindemellett a GDP-ről is közölnek adatot.

A német kormány 2,25 százalékról 6 százalékra változtatja várhatóan szerdán a gazdaság idei gyengülésével kapcsolatos előrejelzését. Az eurózónában mindemellett fogyasztói és üzleti bizalomról szóló felmérések látnak napvilágot.

Itthon a KSH az ipari termelői árakról és a lakásépítésekről közöl adatokat szerdán.

Mi várható szerdán a hazai politikában?

Szerdán reggel rendkívüli ülést tart a 4-es metró projekt irányító bizottsága - tudta meg az MTI. Demszky Gábor főpolgármester pedig szerdán délelőtt várhatóan rendkívüli tájékoztatón ismerteti a Bamco konzorciummal folytatott egyeztetés eredményét - a vita a metróépítők által kért többletköltségek elismeréséről folyik.

A Magyarországon tartózkodó Viktor Juscsenko ukrán elnök szerdán találkozik Bajnai Gordon miniszterelnökkel.

Mi történt kedden Magyarországon?

A Mol részvényeinek adásvételéről szóló nemzetbiztonsági vitát 80 évre titkosították a Parlamentben. A kormány valószínűleg tudott arról, hogy az osztrák OMV eladja az oroszoknak a 21,2 százalékos Mol-pakettet.

Bizonytalan viszont, mikor kezdődik az a parlamenti vizsgálat, amely a Soros Fund - Soros György cége - OTP elleni spekulációja miatt indul.

Erősödött a forint, az euró 293 forint alatt járt kedd este.

Részvényenként 590 forint a Richter-osztalék.

Magyarország sereghajtó az EU új tagjai között a német statisztikai hivatalnak az elmúlt öt évet összegző elemzése szerint. Az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor helyeselte a magyar válságprogramot.

Nem ennyire lelkesek az érdekképviseletek, amelyek ellenzik az étkezési jegyek megadóztatását.

Gazprom-cégtől vesz gázt az Emfesz.

Zajlik az élet a bankvilágban és az autóiparban

Repültek a cipők a belga bank, a Fortis keddi közgyűlésén, amikor eladták a céget a francia BNP Paribas-nak.

Feltehetően nem áll túl jól két nagybank Amerikában - az úgynevezett stressztesztről szóló hír húzta le a New York-i tőzsdét kedden.

Bíróság elé viszik a bankokat Milánóban, itthon pedig nem fizetett osztalékot az FHB.

Négy márkát megtart a General Motors, a Saab sorsa kérdéses.

A Daimler végleg kiszállt a Chryslerből.