Szonda Ipsos: a magyar lakosság félti a Molt

Vágólapra másolva!
Az emberek 67 százaléka szerint Magyarországnak az a jobb, ha a Mol magyar irányítás alatt marad - derül ki a Szonda Ipsos múlt hét végén készített közvélemény-kutatásából.
Vágólapra másolva!

Az ország felnőtt népességét reprezentáló, ezer fős mintán végzett felmérés szerint a lakosság 70 százaléka tisztában van azzal, hogy egy orosz cég tulajdonrészt szerzett a Molban, és 52 százalékuk úgy gondolja, hogy az adásvétel mögött valójában az orosz állam áll, amely így akar befolyáshoz jutni a Molban.

Négyből egy megkérdezett úgy véli, hogy a Szurgetnyeftegaz többségi tulajdonosa akar lenni a Molnak, s ennek megfelelően folytatni fogja a magyar olajtársaság részvényeinek felvásárlását.

Nagyon fontos a Mol

A lakosság ragaszkodása a sikeres nemzeti olajtársasághoz a kutatók szerint több tényezőn alapul. Egyrészt a válaszadók szerint a Mol tevékenysége nagyon fontos - 100-fokú skálán mérve 78 pontot ért el - a magyar gazdaság, az egész ország fejlődése szempontjából.

Másrészt nemcsak a Mol, de általában a stratégiai ágazatok többségéről úgy véli a lakosság, hogy az ország gazdasági függetlensége szempontjából fontos, hogy ezek többségi magyar irányítás alatt legyenek. Egy százfokú fontossági skálán a stratégiai ágazatok többségi magyar irányítását 85 pontra értékelték, tehát majdhogynem nélkülözhetetlennek tartották a válaszadók.

Üzemanyagdrágulással járhat az orosz tulajdon

A megkérdezettek szerint a sikeresség és a függetlenség sérülne a Mol többségi külföldi - orosz - tulajdonba kerülésével. A válaszadók közel hattizede egyáltalán, vagy inkább nem gondolja, hogy a vállalat sikeresebb lenne, ha orosz többségi tulajdonba kerülne. Tízből négy megkérdezett a közepesnél nagyobb mértékben tart attól, hogy ha egy orosz cég többségi tulajdonába kerülne az olajvállalat, akkor növekednének az üzemanyagárak.

A megkérdezettek közel fele nagyon tart attól, hogy ha a Mol többségi tulajdonosa egy orosz vállalat lenne, az fokozná az ország gazdasági függőségét Oroszországtól, míg tízből négy megkérdezett hasonlóan tart a politikai függőség növekedésétől is. Az ilyen jellegű aggodalmaknak a kutatók szerint alapot adhat az, hogy válaszadók több mint fele inkább vagy teljes mértékben igaznak fogadja el azt a feltételezést, hogy Oroszország a volt szovjet érdekövezet, így többek között Magyarország politikai befolyásolására törekszik a gáz- és olajellátáson keresztül.