Vágólapra másolva!
Az IMF-hitelkeret meghosszabbítása, ami Bokros Lajos washingtoni tárgyalásain vetődött fel, megosztja a megkérdezett elemzőket, akik egyetértenek abban, hogy a már bejelentett kiigazító lépések és a Bajnai-csomag megteremti a fenntartható fejlődés alapjait.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Bokros Lajos, volt pénzügyminiszter, az MDF EP-listavezetője arról beszélt szerdán a Nemzetközi Valutaalap képviselőinek, hogy Magyarországnak feltétlenül szüksége van az IMF-hitelkeret meghosszabbítására.

Az egyeztetések után Bokros Lajos - aki az IMF-ben John Lipsky első vezérigazgató-helyettessel és Marek Belkával, az európai osztály igazgatójával tárgyalt - elmondta: ebbéli meggyőződését korábban kifejtette Bajnai Gordon miniszterelnöknek is, akinek azt a tanácsot adta, hogy a magyar kormány haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat erről. Utalt arra, hogy az IMF vezetése fogadókésznek mutatkozik az ügyben.

Rossz üzenet

A Bokros Lajos által felvetett gondolat nem jó üzenet, ronthatja pozíciónkat - állítja Barcza György. A K and H Bank vezető elemzője szerint a Magyarország által felvett 20 milliárd euró összegű hitelcsomag feltételei eddig teljesültek. Példaként említette az EU 6,5 milliárd eurós hitelét, amelyet állampapír finanszírozásra kapott Magyarország, s amelyet azért kell igénybe vennie, mert a piacról nem képes finanszírozáshoz jutni.

Az Államadósság Kezelő Központ ismét tud értékesíteni állampapírt, igaz még csak kisebb összegekben, a hozamok is stabilizálódtak, sőt lassan csökkennek, s ha az év második felétől a világgazdasági konjunktúra talpra áll, akkor megnőhet a befektetetők étvágya a magyar állampapírok iránt is - tette hozzá.

Stablilizálódhat a devizapiac

Amikor Magyarország megkötötte a hitelmegállapodást, akkor az euró forint árfolyama 260-270 volt, s az IMF 290 forinttal számolt, ami most reálisnak tűnik - magyarázta Barcza György, aki úgy látja, hogy a kiigazító lépések és a Bajnai-csomag esélyt ad arra, hogy a fenntartható fejlődés útjára lépjen az ország.

A 20 milliárd euró nagyobb részét a fizetési mérleg probléma kezelésére, és a deviza likviditás fenntartására kaptuk, s ezek a célok is megvalósulnak - jelezte a K and H Bank vezető elemzője, utalva arra, hogy javul a fizetési mérleg, a kereskedelmi bankok devizaéhsége oldódik, s a deviza likviditás piaci alapon stabilizálódhat.

Barcza György erre az évre a GDP 6,5 százalékos visszaesésével számol, az első negyedévre 5-6 százalékos csökkenést prognosztizál.

Nagyobb kiigazítás már a növekedés gátja lehet

Kissé pesszimistább Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője, aki szerint idén 7 százalékkal zsugorodik a GDP, az első negyedévben még ennél is nagyobb ütemben, 8,6 százalékkal. Ezek a prognózisok elsősorban a romló termelési adatok nyomán születtek, a szolgáltatási szektor teljesítményét nehéz előre jelezni, a fogyasztás valószínűleg kevésbé esik vissza, mint azt korábban várni lehetett, hiszen a kiskereskedelmi forgalom az év első két hónapjában csupán 3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - tette hozzá.

Kondrát Zsolt egyetért Bokros Lajossal, hogy felvethető az IMF-kölcsön meghosszabbítása, véleménye szerint nem célszerű a már bejelentetteken felül további kiigazító lépéseket tenni, mert azok tovább mélyíthetik a gazdasági recessziót.

A hiánycélt tartani kell

Ha a gazdaság visszaesése a kormány által várt 5,5-6 százaléknál nagyobb lesz, akkor a további kiadáscsökkentés helyett az IMF-nél felvethető a hiánycél kismértékű enyhítése - fogalmazott az MKB Bank vezető elemzője, aki felhozta a lettországi példát, ahol 30 százalékos kiadáscsökkentés ellenére sem képesek tartani a valutaalap által kitűzött hiányt, ezért módosítottak a hiánycélon.

Magyarországnak nincs meg a hitelessége ahhoz, hogy további időt kérjen a piacoktól, ezért elkerülendő a 3 százalékos hiánycél módosítása - állítja Barcza György. A K and H Bank vezető elemzője szerint "tegyünk meg mindent, amit meg kell tennünk, s ne keressük a kiskapukat".

Magyarországnak szüksége van az euró minél gyorsabb bevezetésére, s ehhez tartani kell a 3 százalékos hiányt, miként az inflációt sem szabad szabadjára engedni - figyelmeztetett Barcza György, aki 25 százalékos áfa-kulcstól az infláció felgyorsulását várja.