Vágólapra másolva!
Bulgária újabb hitelleminősítésnek néz elébe, mivel nem tudja elérni a hatalmas államháztartási hiányának csökkentését. Az újabb leminősítés miatt a "befektetésre nem ajánlott", azaz szemét kategóriába kerülne az ország, az RBC Capital Markets elemző cég szerint.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

"Bulgária a leminősítés szakadékának szélén táncol" állítja Nick Chamie az RBC elemzője legújabb kutatásában. A balkáni országnak fájdalmasan mértékben kell majd csökkentenie a hazai fogyasztást, hogy kezelje a deficitjét. A kiigazítás az elemző szerint nem várható az euróhoz kötött hazai valutától.

Bulgária államháztartási hiánya 2008-ban elérte a GDP 25 százalékát, ami a legmagasabb a Fitch Ratings által vizsgált 80 feltörekvő országban. Ez súlyos finanszírozási gondokhoz fog vezetni a gazdasági válság miatt, és ennek kapcsán a Fitch pénteken már lerontotta az ország besorolását - írta meg a Bloomberg.

Mivel Kelet-Európa térségében sorra minősítik le az államokat, Bulgária esetében is valószínűleg folytatódni fog ez a tendencia, ami a bizalom további gyengülésével fog járni. Az RBC elemzése szerint ezért elkerülhetetlen, hogy az ország az IMF-hez forduljon stabilitása érdekében.