Vágólapra másolva!
Likviditási válságba került a Gyulai Húskombinát Zrt., a vezérigazgató arra számít, hogy sikerül a cégnek az MFB segítségével 80 százalékban államilag garantált forgóeszköz-hitelhez jutnia.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Görgényi Ernő önkormányzati képviselő (Fidesz) arról tájékoztatta az MTI-t hétfőn, hogy a válság megoldása érdekében rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezték. A gyulai önkormányzati képviselők várhatóan elfogadnak egy felterjesztést, amelyet benyújtanak a kormánynak, azonnali és hathatós segítséget kérve a szakminisztériumtól.

Ruck János, a Gyulai Húskombinát Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a társaság tavaly 8,5 milliárd forintos forgalmat ért el. Tavaly ősz óta a gazdasági válság miatt veszteségbe fordult a termelés. A társaság ugyanis számos fontosabb alapanyagot a külpiacról szerez be, de amit Magyarországról vásárol, azt is euróban számolják el. Így összességében legalább 35 százalékkal növekedett az 500 dolgozót foglalkoztató nagyüzem költsége, ugyanakkor értékesítési áraiban nem tudja érvényesíteni a megemelkedett költségeket.

A húskombinát termelésének 80 százalékát, például a gyulai kolbászt és a májast a hazai piacon értékesíti, ám a húsfélék iránt a válság miatt visszaesett a kereslet.

A cég többségi tulajdonosa, a nádudvari székhelyű HAGE Zrt. egyébként már segített mintegy 500 millió forinttal, ám a folyamatos alapanyag-ellátás finanszírozásához még legalább 7-800 millió forintra lenne szüksége a gyulai üzemnek.