Vágólapra másolva!
A kínai központi bank közlése szerint az ország gazdasága jobban teljesített a vártnál az első negyedévben. A jegybank azt ígéri a Bloomberg hírügynökség szerint: további pénzt pumpál a bankrendszerbe, hogy erősítse a gazdasági növekedést.
Vágólapra másolva!

A kínai gazdaságban már így is meghatszorozódott márciusra az új hitelek kihelyezése, a bankok ugyanis komolyan vették a kormányzat gazdaságösztönző terveit, és támogatják a 4 ezer milliárd jüanos, 585 milliárd dolláros élénkítést.

Ugyanakkor a fellendülés alapjai nem teljesen szilárdak, hiszen a hitelkihelyezés többnyire koncentráltan jelenik meg az állami beruházások környékén. A kisvállalkozások viszont nemigen kapnak kölcsönöket. Ugyanakkor a jegybank beszámolója szerint az egész gazdaságban "pozitív változások" mennek végbe. (Kína a világ harmadik legnagyobb gazdasága.)

Az előző negyedévhez képest jelentősen emelkedett a GDP Kínában - közölte a jegybank, ám konkrét adatot nem adott meg. Enyhül a veszélye a deflációnak is - derül ki a jelentésből.

Nemcsak a hitelezés és a beruházások, hanem a feldolgozóipar is élénkül a jelentés megállapításai alapján. A General Motors például, amely egyébként nagy bajban van világszerte, Kínában 50 százalékkal növelte eladásait áprilisban, ami rekordnak számít a Bloomberg szerint.

Ugyanakkor a hírügynökség emlékeztet arra, hogy Kína növekvő munkanélküliséggel, az export összeomlásával és a gyenge ingatlanpiaccal küzd.