Ezreket bocsát el a Schaeffler

Vágólapra másolva!
Összesen 8000 alkalmazott elbocsátását tervezi a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítói cége, a német Schaeffler. A cégcsoport érdekeltségébe tartozó szombathelyi LuK Savaria Kft-nél egyelőre nem kívánták a sajtóhírt kommentálni.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Pénteki, németországi vállalati forrásból származó értesülések szerint 5000 munkahely Németországban szűnik meg. Az elsősorban gördülőcsapágyakat gyártó Schaeffler Németországban mintegy 30 ezer alkalmazottal rendelkezik. Szerte a világon pedig - összesen - csaknem 70 ezer alkalmazottat foglalkoztat, beleértve a német dolgozókat is. A vállalat hivatalosan egyelőre nem foglalt állást az értesüléssel kapcsolatban, amely szerint az elbocsátási tervek nyilvánosságra hozatala a jövő hét elejére várható.

A Schaeffler Magyarországon is jelen van, több száz munkahellyel. Egyik fő vállalata, a LuK Savaria Kft. Szombathelyen 1997 óta gyárt kuplungokat, kuplungtárcsákat és lendítőkerekeket. Egy másik pedig Debrecenben FAG Magyarország Kft. néven alkatrészeket gyárt, illetve csapágyak szerelését is végzi.

A német Schaeffler csoport már korábban bejelentette, hogy Németországban és külföldi érdekeltségeinél az autógyártás pangása miatt rövidített munkaidőt vezet be. A mintegy 30 ezer németországi dolgozóból 20 ezer fog rövidített munkaidőben dolgozni a tervek szerint fél éven át.

A Shaeffler cégcsoport érdekeltségébe tartozó szombathelyi LuK Savaria Kft.-nél egyelőre nem kívánták a sajtóhírt kommentálni. Reinig Michael, a gyár ügyvezető igazgatója közölte, hogy konkrétumokat egyelőre még nem tudnak, a német ügyvezetés döntésére, tájékoztatására várnak.

Szombathelyen jelenleg 1100 embert foglalkoztat, tavaly több mint 7 millió kuplungtárcsát és 1,5 millió kéttömegű lendítőkerekeket gyártottak. A cég 200 millió forintos beruházással épült tanműhelyét 2008. júliusában Maria-Elisabeth Schaffler személyesen adta át.