Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb autógyártó csoportja, a japán Toyota pénteken 765,8 milliárd jenes veszteséget jelentett adó után az első negyedévről az egy évvel korábbi, 316,8 milliárdos adózott eredmény helyett. A veszteség nagyobb az elemzők várta 746,2 milliárd jennél is.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A Toyota veszteséget könyvelt el a márciussal zárult pénzügyi évéről is: 436,94 milliárd jen lett a nettó hiány, az előző pénzügyi év 1,72 billió jenes adózott eredménye után. A 72 éve alapított vállalat először jelentett éves veszteséget azóta, hogy 1941-ben megkezdte eredményei nyilvános közlését.

Az első naptári negyedévben a forgalom 3,536 billió jen volt, 46 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 6,567 billiónál. Ezzel az egész pénzügyi évben az értékesítés 22 százalékkal 20,53 billió jenre csökkent az előző évi 26,29 billióról.

A mostani pénzügyi évben további visszaesésre számítanak a vállaltnál: 6,5 millió jármű eladását tartják lehetségesnek világszerte a most végződött pénzügyi évben eladott 7,57 millió után. Az előző pénzügyi évben 8,91 millió járművet adtak el. A piac szűkülésén kívül a jen erősödése is ártott a cégnek.

A válság nem csak a Toyotát tépázta meg. Az autóipar soha nem látott visszaesését illusztrálta az elmúlt hetekben a General Motors, a Ford, a Honda és a BMW időközi beszámolója is: mindnyájan veszteséggel végezték az első negyedévet. Az iparág jelenleg állami ösztönzéssel és segítséggel, konszolidációval próbál talpra állni.