Kirótták a rekordbüntetést Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Az egyesült államokbeli Intel Corp. társaságnak 1,06 milliárd eurós bírságot kell fizetnie az Európai Bizottság (EB) döntése értelmében az uniós trösztellenes szabályok megszegése miatt.
Vágólapra másolva!

A rekordbüntetésre számítani lehetett, tübb vezető gazdasági lap már napokkal ezelőtt megírta, hogy nagyjából 1 milliárd eurós tételre lehet számítani.

Brüsszel szerint a világ vezető chipgyártó vállalata azzal szegte meg a közösségi szabályokat, hogy fizetett a gyártóknak és a kiskereskedőknek azért, hogy ne használják riválisa, az Advanced Micro Devices Inc. (AMD) termékeit.

Az Intel fizetett azért, hogy ha a gyártók a félvezetők 95 százalékát a cégtől veszik meg, a MediaMarkt pedig azért kapott pénzt, ha csak az Intel chipjeivel felszerelet számítógépeket adott el.

Neelie Kroes versenyügyi biztos szerint az Intel ezzel a gyakorlattal sok millió európai fogyasztó érdekei ellen cselekedett, a cég versenytársait ugyanis kiszorította a piacról. Az Intel nem ért egyet a döntéssel, és bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be ellene.

Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója közleményében kifejtette, hogy az Intel "erősen kifogásolja" a most hozott döntést, az ugyanis szerinte figyelmen kívül hagyja az igen kompetitív mikroprocesszor piac természetét, amelyet a "folyamatos innováció, a termékek javuló teljesítménye és az alacsony árak alakítanak". Az Intel szerint a fogyasztók semmilyen kárt nem szenvedtek. Az Intel azzal védekezik, hogy soha nem árulja termékeit a bekerülési költségnél alacsonyabb áron.

Az Intel-ügyfelek között ott vannak a világ legnagyobb számítógépgyártói, ezek forgalma esetenként valóban nagyobb az Intelénél, csakhogy érdemes figyelembe venni, hogy a számítógépgyártásban a mikroprocesszor a legfontosabb beszerzendő alkatrészek egyike, márpedig ezen a piacon az Intel és az AMD a két lehetséges beszerzési forrás. A két szereplő közül pedig az Intel piaci részesedése majdnem ötszöröse az AMD-ének.

Az Intelt korábban már büntették meg Koreában, folyt vagy folyik ellene eljárás Japánban és az USA-ban is.