Vágólapra másolva!
Jelentős veszteséggel - bár napi mélypont felett - zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán. Ennek oka a vártnál rosszabb áprilisi amerikai kiskereskedelmi adat, ami lehűtötte azokat a reményeket, hogy hamarosan élénkülni kezd az amerikai gazdaság. Elemzők már korábban figyelmeztettek arra: március és május között túlzottan nagy volt az árfolyamemelkedés a Wall Streeten.
Vágólapra másolva!

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 3,0 százalék (51,73 pont) gyengüléssel 1664,19 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8284,89 ponton zárt 2,2 százalék (184,22 pont) csökkenéssel.

Szerdán ismertetett adat szerint az áprilisi amerikai kiskereskedelmi eladás 0,4 százalékkal esett a várt stagnálás helyett. Ezzel már a második egymást követő hónapban csökkent a kiskereskedelmi eladás az Egyesült Államokban. Az adat hatására lejtmenetbe kerültek a kiskereskedelmi cégek részvényei.

Túlértékeltek voltak a részvények

Az [origo] a napokban már beszámolt arról, hogy amerikai szakértők szerint túl magasak a New York-i részvényárfolyamok. Az 500 legfontosabb papír közül 200 már olyan értéken forgott, ami a jövő évi célárnak felel meg. A fundamentumok - a vállalati eredmények - nem igazolják a befektetők túlzottan optimista értékelését.

Ez azt jelenti, hogy a tőzsdei árfolyamok elszakadtak a reálfolyamatoktól. Az amerikai kiskereskedelmi adatok publikálása tehát esetleg váratlanul érhetett sok befektetőt, a szakértők azonban arra figyelmeztettek: a március és május közötti árfolyamemelkedések túl koraiak voltak idén.

Azt, hogy a válság tovább tarthat az optimisták által vártnál, jól igazolják a tőzsde egyik szegmensében végbement folyamatok: szerdán már a második napon drágultak a gyógyszeripari papírok. Elemzők ezt azzal indokolták, hogy a befektetők kivonják pénzeiket a pénzügyi és a technológiai szektorból, hogy a nagyobb biztonságot jelentő ágazatok cégeinek a részvényeibe fektessenek.

Egy dollárra esett a General Motors

Egy dollár körüli szintre esett a General Motors (GM) árfolyama, mert egyre valószínűbb, hogy a cég csődöt jelent. A GM részvényára kevesebb, mint két éve még 40 dollár fölött állt. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára 83 centtel 58,02 dollárra süllyedt.

Tőzsdezáráskor New Yorkban az euró 1,3589 dollárra gyengült a kedd késő esti 1,3641 dollárról (-0,38 százalék). A dollár 95,35 jenre csökkent az előző napi 96,50 jenről (-1,19 százalék). New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, májusi határidőre 2,00 dollárral 925,50 dollárra emelkedett.