Vágólapra másolva!
Az euróövezetben az ipar teljesítménye márciusban 20,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, jelentették az EU statisztikai hivatalában szerdán. A lassulás újabb rekord ütemű volt. Az elemzők 18,2 százalékos visszaesésre számítottak, miután februárban 19,1 százalékkal volt kisebb a termelés az egy évvel azelőttinél.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A visszaesés minden ágazatra kiterjedt. Az előző havihoz képest viszont megint lassult a visszaesés: 2 százalékra a februári 2,5 százalékról, a januári 2,8 százalékról és a mostani válságban eddig legnagyobb, 3 százalékos decemberi ütemről.

Az egész EU átlagában az ipar teljesítménye 1,9 százalékkal romlott az előző hónaphoz képest, miután februárban 2,2 százalékkal csökkent. Éves összehasonlításban 18,8 százalékosra gyorsult a visszaesés a februári 18,1 százalékról.

Minden adatot szolgáltató EU-tagországban csökkent az ipari termelés márciusban. Éves összehasonlításban Észtországban (- 29,7 százalék), Luxemburgban (-29,6 százalék) és Spanyolországban (- 24,7 százalék) volt a visszaesés, a legkisebb Görögországban (-5,8 százalék), Portugáliában (-7,9 százalék) és Lengyelországban (-10,0 százalék).

A német ipar márciusban 21,7 százalékkal termelt kevesebbet, mint tavaly márciusban, a visszaesés gyorsult a februári, 21,3 százalékos ütemről.

A magyar, a cseh és a szlovák adatot az EU statisztikai hivatalának szerdai összeállítása még nem tartalmaz márciusról. Romániában a termelés visszaesése, éves összehasonlításban, márciusban 12,5 százalékra lassult a februári 13,9 százalékról.