Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb gazdaságának címére pályázó Kínában egyre több jel utal arra, hogy élénkülőben van a gazdaság. Bár az export még gyengélkedik a külföldi kereslet pangása miatt, a gazdaságélénkítő intézkedések hatására az import és a lakossági fogyasztás bővül. A vezető sanghaji tőzsdemutató szerdán kilenchavi csúcson zárt.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A szerdán közzétett adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 14,8 százalékkal nőtt áprilisban az egy évvel korábbihoz képest, márciusban 14,7 százalék volt a tizenkét havi bővülés. A növekedési ütem az inflációval kiigazítva még ennél is nagyobb, mert áprilisban 1,5 százalékkal, márciusban 1,2 százalékkal mérséklődtek az árak. A belső fogyasztás éves növekedésének üteme egyelőre elmarad a tavalyi, hónapról hónapra 20 százalékot meghaladó ütemektől, de stabilizálódni látszik: a statisztikai hivatal adatai szerint az év első négy hónapjában 15 százalékkal bővült a háztartások fogyasztása, ami a GDP 36 százalékát teszi ki.

A kínaiak rekord számban vásároltak például autót áprilisban, de sok pénzt költöttek élelmiszerre, ruházati cikkekre, lakásuk dekorálására is. A statisztikai elemzés szerint szerény mértékben ugyan, de fellendült az ingatlanpiac is.

A háztartások fogyasztásának bővülése érződik néhány alapvető nyersanyag bevitelének emelkedésében is: a nyersolajimport 13,6 százalékkal ugrott meg áprilisban az egy évvel korábbihoz képest, az első háromhavi csökkenés után idén első ízben nőtt éves összehasonlításban. A rézbevitel rekord magasságba szökött, közel 7 százalékkal emelkedve tavaly áprilishoz képest. Majdnem 50 százalékkal nőtt a pamut bevitele márciusról áprilisra a világ legnagyobb termelőjének és fogyasztójának számító országban.

Az ipari termelés is kezd magára találni. Bár áprilisban 7,3 százalékra lassult a termelés bővülése a márciusi 8,3 százalékról, az első két hónapban még rekord alacsony, mindössze 3,8 százalékos volt az éves ütem, az első negyedben átlagosan 5,1 százalékos. Emellett vannak olyan ágazatok, ahol kétszámjegyű a növekedés: például az autóipar 18 százalékos bővüléssel, vagy a cementipar, amely 13 százalékkal termelt többet áprilisban az egy évvel korábbinál a beruházások lassan-lassan meginduló növekedésének köszönhetően. Ugyanakkor a kormány egyik főtanácsadója szerint az ipari termelés alakulásánál figyelembe kell venni azt is, hogy a vállalatoknál jelentős készletek halmozódtak fel, és előbb ezektől akarnak megszabadulni.

Jelenleg a leggyengébb láncszem a külkereskedelem, mivel az export 22 százalékot, az import 23 százalékot meghaladó mértékben esett vissza áprilisban az egy évvel korábbihoz képest, kisebb többletet hagyva a mérlegben. A havi adatok viszont ellenkező irányzatot mutatnak már: áprilisban 6,9 százalékkal nőtt az export márciushoz képest, és az import 15 százalékkal bővült.

A Nemzetközi Valutaalap áprilisban 6,5 százalékos gazdasági növekedést jósolt Kínának erre az évre, de a kínai kormány elérhetőnek tart 8 százalékos ütemet. Kína hazai összterméke (GDP) tavaly 9 százalékkal, 2007-ben 13 százalékos, rekord ütemben bővült.