Vágólapra másolva!
A Kelet-Európát sújtó válság nem fog hamar elmúlni, de már vannak bátorító jelek, mondta pénteken Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) főközgazdásza.
Vágólapra másolva!

Erik Berglöf az EBRD éves közgyűlésén kiemelte: a jelenlegi válságot nem kísérték a feltörekvő térség korábbi válságaira jellemző olyan vonások, mint például a bankrendszerek összeomlása. Az MTI kérdésére, hogy szerinte ezek a korábbi jellemzők most már végleg elmaradnak-e, Berglöf azt mondta: a nemzetközi pénzügyi szervezeteknek az eddig meghozott intézkedések nyomán megfelelő mozgósítható tőkekészletük van ilyen esetekre.

"Az idén eléri mélypontját a kelet-európai gazdasági válság, és jövőre kilábalás kezdődik" - mondta ugyanitt Thomas Mirow, az EBRD elnöke. Mirow szerint a térségi válság nem kezdte ki az országcsoport demokratikus intézményrendszereit.

Mikor ér véget a válság?

Thomas Mirow az EBRD pénteken kezdődött londoni éves közgyűlését hivatalosan is megnyitva, a részvényes országok képviselői előtt tartott délutáni előadásában azt mondta, hogy gazdaságpolitikai döntéshozók, üzletemberek és újságírók mostanában mindig ugyanazt a két kérdést teszik fel neki: mikor ér véget a válság legrosszabb időszaka, és mit kell tenni a továbbiakban.

Mirow szerint az első kérdésre az EBRD válasza az, hogy a bank az idei évre jósolja a recesszió mélypontját, és 2010-re várja a fellendülés kezdeti szakaszát.

Az EBRD - múlt héten Londonban kiadott friss, erősen rontott prognózisában - a tevékenységi területéhez tartozó harminc közép-kelet-európai, délkelet-európai, illetve közép-ázsiai országban átlagosan 5,2 százalékos visszaesést jósolt 2009-re, az előző, januári előrejelzésben szereplő 0,1 százalékos növekedési várakozás helyett.

Mínusz 5 százalékot várnak Magyarországtól

A magyar gazdaságra adott idei előrejelzését a bank 5 százalékos GDP-mínuszra módosította az év elején valószínűsített 2 százalékos visszaesésről.

Tevékenységi területének egészén az EBRD 2010-re azonban már 1,4 százalékos átlagos növekedést vár.

Thomas Mirow pénteki beszédében kijelentette ugyanakkor, hogy irreális lenne a kétszámjegyű növekedések, a rekordszintű befektetések és a szabadon hozzáférhető finanszírozások korszakának visszatértében reménykedni. A bankelnök szerint a feladat a fenntartható és tartós növekedés elősegítése.

A további teendőkről szólva azt mondta: alapvető jelentőségű kérdés az állam jövőbeni gazdasági szerepvállalása. Mirow úgy fogalmazott: jóllehet az állami beavatkozás jelenlegi mértéke nyilvánvalóan nem lehet állandó megoldás, a teljesen szabályozatlan piac sem jelenti azonban a helyes választ.