Vágólapra másolva!
Az idei első negyedben 23,2 százalékkal zsugorodott az orosz gazdaság a megelőző - a tavalyi negyedik - negyedhez képest. Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 9,5 százalék volt a hanyatlás. A hivatalos kormányzati előrejelzések szerint az orosz GDP csak 2,2 százalékkal csökken az idén.
Vágólapra másolva!

Számos nemzetközi intézet, köztük a Világbank vagy az OECD 4,5-5,6 százalékos idei GDP-csökkenést vár Oroszországban.

Szintén oroszországi hír, hogy a Gazprom nyeresége 2009 első negyedévében közel 80 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, elsősorban azért, mert a közép-ázsiai államoktól az év eleje óta európai piaci áron vásárolja az exportra szánt gázt - derül ki az orosz monopólium jelentéséből, amelyet pénteken ismertettek az orosz hírügynökségek.

A negyedéves tiszta nyereség 78,61 százalékkal - 33,043 milliárd rubelre - esett vissza - áll a jelentésben, amely ezt az Oroszországon kívül vásárolt gáz mennyiségének és árának növekedésével, valamint a belföldi leányvállalatoknak számított elszámolási ár emelkedésével indokolja.

A jelentésből az is kiviláglik, hogy az első negyedben igen jelentős mértékben csökkent az Európába szállított gáz mennyisége: a Gazprom Nyugat-Európába 38 százalékkal, Kelet- és Közép-Európába 43 százalékkal kevesebb gázt szállított, mint az előző év azonos időszakában, az orosz fogyasztók felhasználása pedig 13 százalékkal csökkent. Lengyelország volt az egyetlen piac, ahová a Gazprom az előző év azonos időszakához képest jelentősen többet szállított. Jóval kisebb mértékben, de növekedett a Nagy-Britanniába, Lettországba és Észtországba szállított gáz mennyisége is.