Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) levélben tájékoztatta több közép-kelet-európai állam központi bankját, hogy nem fogad be refinanszírozási célból állampapírt euróövezeten kívüli országoktól, de hajlandó megfontolni a valutacsere lehetőségét.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Térségbeli bankok szerint nemigen lehet helyreállítani a korábbi hitelezési gyakorlatot, ha az EKB nem segít. Az euróövezet közös fizetőeszközének központi bankja nélkül "nagyon nehéz lesz újra beindítani a motort" - mondta Herbert Stepic, a Raiffeisen International vezérigazgatója.

Az EKB elutasította az állampapírok fedezetként való elfogadását indítványozó kezdeményezést, pedig az ügylettel friss euróforráshoz juthatna a gazdaság a kérést előterjesztő országokban. Különösen a forint és a lengyel zloty esetében lenne áldásos hatású a javasolt megoldás, áll a Dow Jones hírügynökség összeállításában.

A bank ugyanakkor közölt, hogy hajlandó megfontolni az eurólikviditás erősítésének egy másik lehetőségét, a valutacserét, de szigorúan csak eseti alapon, hozta nyilvánosságra Zdenek Tuma, a cseh nemzeti bank vezetője.

A válság ellenére az EKB hajthatatlanságot mutat az új uniós tagországokkal szemben és elutasítja az eurócsatlakozás feltételek könnyítésére vonatkozó kezdeményezéseket. Az övezeten belül azonban nem szokványos pénzpolitikai eszközöket (pl.: pénzpiaci likviditás növelése, államkötvény-alapú refinanszírozás) is alkalmaz.