Vágólapra másolva!
Lettország rendkívüli intézkedésekre készül, remélve, hogy már júliusban hozzájuthat az IMF szervezte 7,5 milliárd eurós nemzetközi mentő csomag következő, 200 milliós részletéhez. Az aggodalom oka, hogy a pozitív visszajelzések ellenére az IMF még nem járult hozzá az idei költségvetési hiány 5-ről 7 százalékra való emeléséhez.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az országnak szánt pénzek folyósítását márciusban felfüggesztette, mert a drasztikusan romló gazdasági helyzetben Lettország nem tudott eleget tenni a hitel-megállapodásban vállalt feltételeknek.

Az első negyedévben a lett gazdaság 18 százalékkal zuhant, és Einars Repse pénzügyminiszter is elismerte, hogy valószínűleg módosítaniuk kell a kormány által az év egészére várt 12,9 százalékos GDP-csökkenést. A rigai jegybank a múlt héten már16,5 százalékra rontotta prognózisát.

Ennek ellenére a miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány tartani fogja magát a 7 százalékos deficitcélhoz, ha szükséges, akár a kiadások további csökkentése árán is. Ez pedig brutális volna, hiszen a 7 százalék eléréséhez is már a költségvetési kiadások 40 százalékos leépítése szükséges, többek között az állami alkalmazottak fizetésének 20 százalékos csökkentésével.

A parlamentnek júniusban kell jóváhagynia a büdzsé módosítását, és kérdéses, hogy megszavazzák-e, miután februárban az előző kormány egy, a most javasoltnál sokkal enyhébb megszorító csomag keresztülvitelébe bukott bele.

Repse a drámai helyzet ellenére bízik abban, hogy jövőre 3 százalékra tudják leszorítani a költségvetés hiányát, és az ország 2012-ben beléphet az eurózónába - írta meg a Napi Gazdaság.

Mint mondta, nem várja, hogy az Európai Központi Bank (EKB) a válság miatt enyhítsen az eurócsatlakozás feltételein, de természetesen ha az EKB felajánlaná a belépés felgyorsításának lehetőségét, azonnal élnének vele.