Vágólapra másolva!
A japán gazdaság rekord mértékben, 4,0 százalékot zsugorodott az idei év első negyedévében az előző négy hónaphoz képest - közölte szerdán a japán kormány. A januári-márciusi GDP-csökkenés kisebb volt a 4,2 százalékos elemzői várakozásoknál.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A tavalyi év hasonló időszakához képest 15,2 százalékot esett a japán GDP. A bruttó hazai termék ilyen léptékű csökkenését még nem mérték Japánban, amióta több mint ötven évvel ezelőtt elkezdték vezetni a statisztikát a GDP-alakulásáról. A március végével befejeződő pénzügyi év egészében a GDP-csökkenés 3,5 százalékos volt.

A világ második legnagyobb, erősen exportfüggő gazdasága sorozatban negyedik negyedéve zsugorodik a belső és a külső kereslet megcsappanása miatt a gazdasági világválság közepette. Az előző negyedévben, tavaly októberben-novemberben 12,1 százalékos csökkenést mértek az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az idei első negyedévben a japán kivitel 26 százalékot esett az előző negyedévhez képest.

Japán erős exportfüggősége mélyebb recesszióba taszította az ország gazdaságát más erős gazdasággal rendelkező országokhoz képest. Az eurózónában az idei év első negyedévében 2,5 százalékos GDP-visszaesést mértek, míg az Egyesült Államok gazdasága 6,1 százalékkal zsugorodott az előző év hasonló időszakához képest. Az export és az ipari termelés feléledés miatt azonban elemzők arra számítanak, hogy az elkövetkező két negyedévben némi növekedés várható Japánban, jóllehet a gazdasági felépülés egyelőre törékeny folyamatnak ígérkezik.