Beperli Vác a pénzügyi tárcát

Vágólapra másolva!
Beperli a pénzügyi tárcát mint az állam képviselőjét Vác önkormányzata, hogy megakadályozza a váci székhelyű Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. állami tulajdonú üzletrészének vagyonkezelésbe adását más társaságoknak - közölte Kiss János MSZP-s helyi képviselő pénteken.
Vágólapra másolva!

A per megindításáról csütörtökön döntött a város képviselő-testülete. A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) áprilisi ülésén úgy határozott, hogy a Duna menti vízmű állami üzletrészét vagyonkezelésbe adja az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. részére.

Márpedig e lépés gazdaságilag indokolatlan, lényegében a vízvagyon mint nemzeti kincs privatizálásához vezető lépésként értékelendő, s az önkormányzati képviselő-testület számára elfogadhatatlan. Annál is inkább, mert előkészítetlenül, a lakosság és az önkormányzat megkérdezése nélkül hozták meg a döntést - mondta Kiss János szocialista képviselő.

Aláírásgyűjtés

A városatya hozzátette: kezdeményezésére a városban aláírásgyűjtési akció is indult a vízművek "felszabdalása" ellen. Eddig 7300-an írták alá az íveket.

Iván Gábor, a 67 település 600 ezer lakosát ivóvízzel ellátó Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. szakszervezeti titkára az MTI-nek elmondta, hogy dolgozóik a hét végén demonstrációt tartanak az NVT döntéseit előkészítő és végrehajtó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. budapesti székháza előtt, ahol tiltakozó petíciót kívánnak átnyújtanak a társaság képviselőinek.

A dokumentumot a Gazdasági Versenyhivatalhoz is eljuttatják, követelve, hogy függesszék fel a vagyonkezelésbe adás engedélyezési eljárását.

A szakszervezeti titkár szerint azért is érthetetlen a cég szétbontásának szándéka, mert a Duna menti vízmű jól működő egység. Tavaly például 180 millió forint nyereséget könyvelhetett el, miközben a hozzá tartozó településeken 60 százalékkal olcsóbb a vízdíj, mint például az üzletrész átadására kiszemelt észak dunántúli vízműnél.

Oszkó: Nem, nem és nem

Fónagy János (Fidesz) a vagyongazdálkodási tanácsnak a vízvagyon tervezett vagyonkezelésbe adásáról szóló állásfoglalását idézve még május 11-én kérdezte az Orsággyűlésben a szaktárca vezetőjét. Oszkó Péter pénzügyminiszter válaszát azzal kezdte: nem, nem és nem. "Nem adjuk el a vízvagyont, nem adjuk el a vízhasznosítást, nem adjuk el a vízszolgáltatást" - hangoztatta.

Aggódik a vízműtársaságok összevonása miatt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) is; a legnagyobb érdekképviseleti szövetség a vízművek önkormányzati tulajdonba adását szorgalmazta most keddi, szentendrei ülésén.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács szerdai ülésén határozatban erősítette meg, hogy továbbra sem támogatja a regionális víziközmű társaságcsoport teljes vagy részbeni értékesítését, privatizációját.

Költséghatékonyság

Az NVT, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint, a kialakult helyzetre tekintettel megerősítette, hogy a korábban született "Regionális víziközmű társaságcsoport kialakítása egyes szolgáltatók vagyonkezelésbe adása útján" című határozatát a nagyobb költséghatékonyság elérése érdekében alkotta meg.

A regionális víziközmű társaságcsoport teljes vagy részbeni értékesítéséről, privatizációjáról a tanács nem tárgyalt, ezt előző határozatában sem, és mostani határozatában sem támogatta.

A szerdai határozatában az NVT világossá kívánja tenni, hogy a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. és a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. állami tulajdonú részesedésének az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. részére történő vagyonkezelésbe adása a költséghatékonyságra irányul, privatizációs szándék nélkül. A vagyontanács a témában megszületendő végső döntését csak a Gazdasági Versenyhivatal döntése után hozza meg.