Vágólapra másolva!
A kizsákmányolás legújabb formája, lehetőség a fejlődésre vagy csak egy egyszerű kereskedelmi ügylet. Még nincs eldöntve, hogy pontosan minek minősülnek azok az egyre gyakoribb esetek, mikor jólétben élő országok, vagy hatalmas magánvállalatok vásárolnak meg óriási afrikai földterületeket.
Vágólapra másolva!

A neokolonializmus egy új minősített esetével van dolgunk egyesek szerint. Afrikai országok mezőgazdasági művelésre alkalmas területeket adnak bérbe befektetőknek és más országoknak, míg cserébe csak homályos ígérteket kapnak munkahelyek létesítéséről és az infrastruktúra fejlesztéséről.

Eddigi példaként Szaúd-Arábiát és Dél-Koreát lehet említeni, mint vásárlókat. Ők azért fektetnek be külföldön, hogy biztosítani tudják az otthoni polgáraik élelmiszerellátását. A bérelt földeken megtermelt mezőgazdasági termékek javarészt, ugyanis a saját hazai piacukra kerülnének.

Az új üzleti megoldásokra azután terelődött a közvélemény figyelem, hogy Madagaszkár szigetén a kormány bukásához is hozzájárult a felháborodás, amit a Daewoo Logistics földvásárlási kísérlete keltett.

A napokban jelent meg az ENSZ két szakosított szervezetének tanulmánya, ami megállapította, hogy a vásárlási tranzakciók szerződési szokatlanul rövidek, pontatlanok a vevők kötelezettségei és alig tartalmaznak szankciókat, ha a vásárló nem teljesít valamilyen feltételt.

A Financial Times által most ismertetett kutatásból kiderül, hogy az elmúlt 5 évben Etiópia, Ghána, Mali, Madagaszkár és Szudán területén 2,5 millió hektár földet adtak bérbe 50-99 éves időtartamra, az üzletek értéke pedig 20-30 milliárd dollár között mozgott.