Vágólapra másolva!
Újabb hangulatmutató jelezte hétfőn a németek erősödő bizalmát a gazdaság javulásában. Hétezer német feldolgozóipari, építőipari, nagy- és kiskereskedelmi vállalat megkérdezése alapján az Ifo intézet átfogó bizalmi mutatója májusra 84,2 pontra nőtt az áprilisi 83,7 pontról.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A javulás nem olyan jó, mint amekkora lehetett volna, ugyanis az elemzők az általános mutatónál 85 pontra való növekedést vártak. Az átfogó indexen belül a fél évre előre tekintő üzleti várakozások részmutatója viszont tovább javult: 85,9 pontra az áprilisi 83,9 pontról.

Annak ellenére, hogy a helyi gazdaságkutató intézetek és bankok mind nagyobb általános gazdasági visszaesést jósolnak Németországnak idénre, a német üzleti körök már fényt látnak az alagút végén. Az Európai Központi Bank eddigi folyamatos kamatmérséklése és az elfogadott gazdaságösztönző programok bizakodásra adnak okot.

Az Ifo index megerősítette a néhány napja kiadott ZEW hangulatindex jelezte irányzatot is. A három éves csúcsra emelkedett ZEW hangulatindex alapján úgy tűnik, hogy a válság nehezén már túljutott Németország.

A kutatóintézet fél évre előre tekintő hangulatindexe már az egymást követő hetedik hónapban nőtt, összesen 31,1 pontra az áprilisi 13,0 pontról. Ugyanakkor a jelenlegi helyzet megítélésére vonatkozó mutató a ZEW-nél tovább romlott: 1,2 ponttal mínusz 92,8 pontra az áprilisi mínusz 91,6 pontról.