Vágólapra másolva!
A globális gazdasági lassulás nyomán Kínában felvetődött, hogy az olajiparba és a távközlésbe is beengedjék a magántőkét. 
Vágólapra másolva!

Az ázsiai ország a mostanáig állami felügyelet alatt álló területeken azért ösztönzi a magántőke-befektetéseket, mert az Országos Fejlesztési és Reform Bizottság (NDRC) szerint "a kínai gazdaságban felgyülemlett szerkezeti problémák egyre égetőbbek, miközben a nemzetgazdaság növekedése lassul, a világgazdasági hanyatlás pedig még nem érte el a mélypontot".

Az ország legfőbb gazdasági tervező testületének 2009-re szóló irányelvei szerint a magántőke beáramlását az olajipar és a telekommunikáció mellett a vasúti közlekedés, az áramellátás és a városi infrastruktúra fejlesztésének területén is ösztönözni kell. (Szintén pekingi hír volt az elmúlt napokban, hogy 2011-ig jelentősen, 18 százalékkal növelni akarják a kőolaj-feldolgozást Kínában.)

A kormányzati portálon most közzétett bizottsági dokumentum elemzők szerint arról tanúskodik, hogy a pekingi vezetés felismerte: a magántőke részvételére is szükség van a gazdaság élénkítésére szánt 4 ezer milliárd jüanos (586 milliárd dolláros) állami program mellett.