Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatszinten a jegybank monetáris tanácsa hétfői ülésén. A budapesti tőzsde emelkedéssel kezdte a hetet, a forint nem nagyon reagált a hétfői eseményekre. Bankárkonferenciát tartottak Budapesten, a vártnál jobban visszaesett a magyar kiskereskedelmi forgalom, de emelkedett az Ifo-index, és újabb hitelt kapott Észtország. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Kedden a német gazdaság állapotát ismerhetjük meg, a legnagyobb európai gazdaság első negyedéves GDP-növekedési statisztikájának részletes változatát hozzák nyílvánosságra. Publikálásra kerül az eurozóna új ipari megrendeléseinek márciusi alakulása is.

Az Egyesült Államokban az S&P/Case-Shiller lakásárindex márciusi alakulásáról, illetve a fogyasztói bizalmi indexről tesznek közzé jelentést.

Magyarországon a szállítási teljesítményekről közöl adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kamatdöntés, tőzsde és forint

Hétfőn napközben 281 forint fölött is járt az euró jegyzése, aztán a délután folyamán 280 forint alá ment vissza a kurzus.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 348 pontos, 2,28 százalékos emelkedéssel, 15 609 ponton zárt hétfőn.

A nyugat-európai részvénypiacok hétfőn nyugodt üzletmenetben, a zárva tartó Wall Street és London impulzusaitól mentesen, szerény nyereséggel zártak.

Változatlanul hagyta az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. Simor András jegybankelnök szerint a döntést a tanács túlnyomó többsége támogatta, az 50 bázispontos csökkentést előirányzó javaslattal szemben.

Bankárkonferencia és MNB-prognózis

Magyarországgal példálózik a Financial Times publicistája, aki szerint nyugaton ma szinte lehetetlen megszorításokat bevezetni.

Újabb hitelt hagyott jóvá Észtország számára az Európai Beruházási Bank (EIB) hétfőn, ezúttal 700 millió eurót kapott a recesszió sújtotta ország gazdaságának élénkítésére, kulcsfontosságú beruházások támogatására.

Az idén 6,7 százalékos GDP-visszaeséssel és 4,5 százalékos éves átlagos inflációval számol a Magyar Nemzeti Bank.

A magyar társadalom a világgazdasági válságot talán kibírja a jelenlegi formájában, a saját növekedési válságát azonban nem képes így túlélni - mondta a Magyar Bankszövetség elnöke az Első Magyar Bankárkonferencián.

A fejlett ipari országok hazai összterméke (GDP) 2,1 százalékkal csökkent az első negyedévben az előző három hónaphoz képest az OECD adatai alapján.

Kiskereskedelem és Ifo-index

Egy orosz befektetői csoport 200 millió dollárt fektetne a Facebookba, méghozzá elsőbbségi részvények vásárlása keretében.

A kiskereskedelmi forgalom volumene márciusban 3,6 százalékkal, az első negyedévben 3,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

A német Ifo intézet átfogó bizalmi mutatója májusra 84,2 pontra nőtt az áprilisi 83,7 pontról.