Vágólapra másolva!
Júniustól visszaáll az ötnapos munkahétre a Videoton Holding kaposvári Elektroplast tagvállalata is. A Videoton Holding a megrendelések alakulásával párhuzamosan már több cégénél visszatért a normális munkaidőben történő gyártáshoz.
Vágólapra másolva!

A Videoton kaposvári Elektroplast tagvállalata által gyártott termékekre a legújabb előrejelzések szerint volumennövekedés várható, ennek köszönhetően június elsejétől minden területen visszaáll az ötnapos munkarend- tájékoztatta a cég az [origo]-t.

A visszaálláskor az 1050 dolgozó közül egyetlen egytől sem válik meg a cég. A világgazdasági válság következményeként a megbízások drasztikus csökkenése miatt 2009 márciusától a Videoton Kaposváron is kénytelen volt részben átállni a négynapos termelésre. A kényszerű döntés célja a munkahelyek megőrzése volt.

A Videoton cégcsoport a válság ellenére egyre nagyobb mértékben vett részt különböző technológiai beruházásokban, így több stratégiai partnerrel újabb termékek gyártásáról kötött megállapodást. Ennek köszönhetően a kaposvári Elektroplast mellett a Videoton Holding számos tagvállalatánál, így például a VT Plasticnál is visszaáll az ötnapos munkarend - közölte a holdingvállalat.

A fogyasztási cikkek és az autóipar területén a 2009 februári-márciusi mélyponthoz képest 20-25 százalékkal nőtt a Videoton megrendelésállománya, de ez a legtöbb terméknél még mindig csak a 2008 tavaszi szint kétharmadát jelenti. Az európai végpiacokon a készletcsökkentési periódus befejeződött, de az értékesítés alacsony szinten maradt egyelőre.

"Szomorúan kell megjegyeznem, hogy a Videoton a mai napig nem érzékelt semmit a kormányzati munkahelymegőrző támogatások hatásából, az első pályázatot a közelmúltban tudta csak két vállalatunk benyújtani, de az ötnapos munkahétre való visszaállással ez a forma már nem vehető tovább igénybe" - nyilatkozta Lakatos Péter, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója.

Lakatos a megoldást a normatív szabályozásban látná, ami szerinte "elkerülhetővé teszi a korábbi évtizedekben folyamatosan elkövetett hibát, hogy a támogatások jelentős része kontraszelektív, azaz költségvetési pénzek segítségével életképtelen cégek szívták el az erőforrásokat: a tőkét, a képzett munkaerőt és a piacokat".