Vágólapra másolva!
Arnold Schwarzenegger nem bír az általa 2003 óta kormányzott Kalifornia szövetségi állam költségvetési gondjaival. Az adóemelés elbukott, a költségek visszafogása pedig rövidülő iskolaidőt és szabadon engedett rabokat jelenthet.
Vágólapra másolva!

"Schwarzenegger úr lassan kiismeri végre Kalifornia lakosságának képtelen vágyait, azt, hogy minden lehetőségen felül jól akarnak élni, ezt is teszik évtizedek óta, de adót nem akarnak fizetni" - mondta kedden Schwarzenegger elődje a kormányzói poszton, Gray Davis, az után, hogy a múlt héten rendezett népszavazáson vereséget szenvedett a kormányzói javaslat az adók emelésére, csökkentendő az idén várhatóan 21 milliárd dollárra növekvő költségvetési hiányt.

Schwarzeneggert a republikánus párt színeiben választották "governatorrá" Kaliforniában, átfogó költségvetési reformokat ígért a hagyományos túlköltekezés mérséklésére, de fokozatosan beletört a bicskája ebbe a vállalkozásba, mondják helyi elemzők. A kaliforniaiak szívesen nevezik kormányzójukat "governatornak", összevonva a kormányzót jelentő angol "governor" szót a talán legnépszerűbb Schwarzenegger-filmsorozat "Terminatorjával", de e becézgetés nem jelenti, hogy hagynák érvényesülni terveit.

A népszavazási kudarcra válaszul Schwarzenegger központi intézkedéseket ígért: ha a lakosok nem adnak több pénzt, akkor a kaliforniai kormányzat a kiadások oldalán kénytelen megfogni a pénzt. Azt mondta, hogy az 1999-es szintre kell visszavenni a kiadásokat, és első intrádára ötezer közalkalmazott elbocsátását és az oktatási költséghely 5 milliárd dolláros megkurtítását helyezte kilátásba, amitől mindenekelőtt a tanév évente hét nappal megrövidül Kaliforniában. Még ijesztőbb, hogy 38 ezer, nem erőszakos cselekményért elítélt börtönlakó büntetésének enyhítését is megemlítette, ugyanis gyorsabb szabadon engedésükkel szintén csökkenthetők az állami kiadások.

Szakértők szerint Schwarzenegger hibája, hogy félreismerte a lakosságot, ezért túl gyakran fordul népszavazáshoz. Igaz viszont, hogy a kaliforniai törvényhozásban alig lehet dűlőre jutni, mert egy 1978-as helyi alkotmánymódosítás legalább kétharmados parlamenti többséget követel meg bármiféle adóemeléshez.

"E szabály miatt Kaliforniában még jobb időkben is nagyon nehéz a költségvetési törvényalkotás, nemhogy most, válság idején" - mondta a Kaliforniai Egyetem (UCLA) egyik jogászprofesszora, Floyd Feeney az AFP hírügynökségnek szerdán.

"A folyamatos költségvetési hiány az 1990-es évek elején jelent meg, az akkori gazdasági visszaesés nyomán. Utána a bajokat elleplezte az informatikai és internetes gazdasági buborék, amely költségvetési többletet termelt, de mikor a buborék tíz évvel ezelőtt kipukkadt, visszatért az egyre növekvő hiány" - emlékeztetett a professzor.

Más szakértők arra mutatnak rá, hogy Kalifornia költségvetése túlságosan függ a jövedelemadóktól, így amikor a gazdaság bajban van, nincs honnan pótolni a szükségképpen csökkenő adóalapot. Ezen az sem enyhít, hogy Schwarzenegger maga nem veszi fel a kormányzói fizetését, annak évi 175 ezer dolláros összegét minden évben jótékonyságra átutalja.

Mindenesetre minden szakember egyetért abban, hogy nem feltétlenül helyes a lakosságra bízni a költségvetést. "A választópolgárok nagymértékben felelősek ezért a költségvetési zsákutcáért. Egyfelől élvezik a közszolgáltatásokat, de nem fizetnek értük egyenértékű adót, ráadásul olyan rendszert hoztak létre, amely megköti mind a kormányzó, mind a törvényhozás kezét" - magyarázta az egyik kaliforniai politikai kutatóintézet vezetője, Mark Baldassere.