Erős János lehet a Déli Áramlat Zrt. elnöke

Vágólapra másolva!
Déli Áramlat Magyar-Orosz Zrt. lehet a neve az orosz Gazprom, illetve az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által felerészben tulajdonolt, a tervezett orosz-olasz gázvezeték magyar szakaszát üzemeltető cégnek. Az MFB az [origo]-t arról tájékoztatta, hogy a vegyesvállalat megalapításának egyhónapos csúszása miatt egyelőre nincs szó személyi kérdésekről, ezért nem kommentálták a hírt arról, hogy az új cég első elnöke Erős János MFB-vezér lenne.
Vágólapra másolva!

A lap szerint a többségben állami tulajdonú Gazprom és a magyar felet képviselő állami MFB között olajozott az egyeztetés, így reálisan nyárra - a részes államok közül velünk először - ténylegesen is megalakulhat a vegyes vállalat - írta a Népszabadság.

Ezzel együtt komoly csűrés-csavarás folyik az alapszabály, illetve a "részvényesi megállapodás" pontos szövegéről, tekintve, hogy az üzletileg is kényes 50-50 százalékos megoszlás mellett az ügyet mindkét oldalon nagy politikai figyelem övezi. A tervezet szerint a vegyes vállalat neve Déli Áramlat Magyar-Orosz Zrt. lesz, 5 millióról 50 millióra emelkedő alaptőkével.

Ezt a beruházási igények alapján növelnék. Az elnöki posztot évente töltik majd be az orosz és a magyar fél képviselői. Az első elnök Erős János, az MFB vezérigazgatója lehet. A cég élén négytagú igazgatóság - két-két magyar és orosz taggal -, illetve a feleket képviselő egy-egy vezérigazgató áll majd.

Az igazgatóság mellett ugyanis egy "irányító bizottság" alakulna, amely pedig létrehozna egy "munkacsoportot". Noha az irányító bizottság is paritásos alapú, és csak javasolhat az igazgatóságnak, első elnökét, valamint a számos szakmai feladatot felügyelő munkacsoport mindenkori vezetőjét már a Gazprom jelöli ki.

Csúszik a vegyesvállalat megalakítása

A Népszabadság úgy tudja, hogy a Déli Áramlat Zrt. megalapítása egy hónapot csúszik, ezt a Gazprom kérte. A Magyar Fejlesztési Banktól az [origo] úgy értesült, hogy egy hónappal tényleg késik a zrt. megalapítása, de arról nem nyilatkoztak, hogy miért csúszik a cég létrehozása.

Az [origo] kérdésére annyit mondtak, hogy egyelőre szervezeti kérdésekkel foglalkoznak a társaság megalapításakor, nem személyi ügyekkel, így nem tudott a kommunikációs igazgató, Őry Kovács Katalin arról yilatkozni, hogy a magyar-orosz vegyesvállalat elnöke Erős János lesz-e.