Válsághíradó: viták az Opel körül, veszélyben több ezer magyar állás, bővülő gazdaság, gyengülő fori

Vágólapra másolva!
Folytatódik az Opel megmentése körüli huza-vona, a GM - amely egyébként csak egy lépésre van a csődeljárástól - több pénzt akar, az Európai Bizottság is beszáll az egyeztetésbe. A nyugdíjpénztárak nagyon borús képet festenek arra az esetre, ha megvalósulnak a kormányzat megszorító intézkedései - köztük az adócsomag. A forint hol erősödött, hol gyengült, de inkább lefelé tartott az árfolyam. A Standar & Poor's úgy véli, az első negyedévben elérte a mélypontot az európai gazdaság. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Fontos magyar makroadatokat közöl ma a KSH: a beruházások idei első negyedéves, valamint az ipari termelői árak áprilisi alakulását. A 2008 utolsó negyedévi nemzetgazdasági beruházások volumene, az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,2 százalékkal csökkent, míg az előző negyedévhez képest - a szezonálisan kiigazított indexek alapján - 0,1 százalékkal magasabb volt. A nemzetgazdasági beruházások volumene 2008-ban 3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az ipar belföldi értékesítési árai 2009 márciusban, az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal estek, a 2008 márciusival összehasonlítva 4,6 százalékkal emelkedtek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) is több mutatót tesz közzé, a hitelintézetek összevont mérlegét, a háztartási és a nem pénzügyi vállalati kamatlábakat, valamint a befektetési alapok mérlegét, mindhármat áprilisra vonatkozóan.

Nagyüzem külföldön

Külföldön is nagyüzem lesz, súlyos amerikai és európai makroadatok látnak napvilágot, közöttük az első negyedéves, egy évre visszatekintő amerikai GDP-adat, a várakozások szerint bár csökkenőben a visszaesés üteme, még jelentős marad. Ugyancsak pénteken jön ki a University of Michigan fogyasztói bizalmi indexének első előrejelzése májusra, valamint a Chicago-menedzserindex, a várakozások enyhe javulást mutatnak.

Európában többek között az eurózóna májusi fogyasztói árindexének becslését teszik közzé, számottevő lassulás várható hó/hó alapon. Az európai munkanélküliség viszont áprilisban az előrejelzések szerint 8,9-ről 9,1 százalékra emelkedett. Számottevő csökkenést mutatnak az áprilisi német kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó várakozások - az előző havi 1,5 százalékról 0,3 százalékra mérséklődik a visszaesés a várakozások szerint.

Lassul a brit lakóingatlanok árainak csökkenése, enyhe növekedés várható a japán járműgyártásban áprilisban és ugyancsak kis javulást mutat a vezető svájci összetett gazdasági mutató.

Miután eredménytelenül zárult a német kormány illetékes minisztereinek az Opel autógyár átvételéről dönteni hivatott válságtanácskozása, az Európai Bizottság péntek kora délutánra, az uniós államok gazdasági és ipari minisztereinek Brüsszelbe való összehívásával próbálja támogatni az Opel megmentését.

Vesztes BUX, nyertes Dow Jones

A kedvező amerikai hírek nyomán sem fordult nyerésbe a BUX, az USA piacai viszont egy százalék feletti erősödéssel zártak.

A forint árfolyama ide-oda lengett, de inkább esett az euróval szemben.

Elsején csődölhet be a GM - ám időközben megegyezett néhány nagy kötvénytulajdonossal -, bedőlt a Visteon. Az Ericsson Magyarország bővíti kutatás-fejlesztési tevékenységét, ezért az év végére 140 fővel emeli létszámát.

Tovább nőtt a magyar munkanélküliség

Oszkó Péter szerint az - euró előszobájának tekintett - ERM-II árfolyamrendszerhez való csatlakozás időpontja a hivatalos fórumokon az ősszel vetődhet fel, de ebben a kérdésben valószínűleg a következő kormány hozza meg a végső döntést.

Az első negyedéves 9,7 százalékról 9,9 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta Magyarországon, a KSH szerint egyetlen év alatt 88 ezerrel nőtt az állástalanok száma, jelenleg 412 ezren vannak munka nélkül.

Az adócsomag életbe léptetése több ezer munkahely megszűnését vonhatja maga után a pénztári és a hozzá kapcsolódó szolgáltatói szférában a Stabilitás Pénztárszövetség szerint és veszélybe kerülhetnek a nyugdíjkiegészítések és az állampapírpiac is.

Az OPEC csütörtöki ülésén úgy döntött, hogy változatlanul hagyja a tagországok kitermelési kvótáit.

Az S & P szerint vége az európai visszaesésnek

Az idei év első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest kevesebb vendég tért be a McDonald's magyarországi éttermeibe, áprilisban azonban a forgalom és a vendégszám is növekedésnek indult, így a vállalatvezetés az év hátralevő részére már optimizmussal tervez.

A Standard & Poor's szerint az idei első negyedév lehetett az európai gazdaság visszaesésének mélypontja, s az év későbbi szakaszában már "szerényebb mértékben pozitív" növekedési adatokra lehet számítani. A Moody's sem aggódik már annyira a kelet-európai kilábalás miatt.

A magyar élelmiszer-kiskereskedelem 0,4 százalékkal csökkent az eladott mennyiséget tekintve az első negyedévben, a tavalyi hasonló időszakhoz képest, az árak pedig 4,4 százalékkal emelkedtek.

Az áprilisi visszaesés után májusban már 0,33 százalékkal bővült a magyar gazdaság - az Ecostat és a Világgazdaság című napilap közös mutatószáma alapján.

Még nincs vége a válságnak: egy év alatt átlagosan 25 százalékkal csökkent a frankfurti DAX tőzsdeindexben szereplő cégek vezetőinek fizetése.