Berlin Clinton segítségét kéri Opel-ügyben

Vágólapra másolva!
A német kormány ultimátumot intézett az amerikai General Motorshoz (GM), illetve közvetve a washingtoni kormányhoz is annak érdekében, hogy péntek délutánig terítsék ki kártyáikat az Opel megmentésével kapcsolatos pénzügyi igényeik tekintetében. Ezzel párhuzamosan Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter amerikai kollégája, Hillary Clinton közbenjárását kérte.
Vágólapra másolva!

Az amerikai anyavállalat, továbbá a potenciális befektetők, valamint a német kormány szükséges megállapodását az előzetes remények ellenére a csütörtök hajnalig tartó válságtanácskozáson meghiúsította az, hogy az General Motors, illetve az amerikai fél 300 millió eurós pótlólagos követeléssel állt elő.

Az Opelnek áthidaló pénzügyi segítséget - 1,5 milliárd eurót - felajánló német kormány miniszterei közölték, hogy elfogadhatatlannak tartják a GM követelését, s az amerikai illetékeseket követelésük átgondolására szólították fel. A berlini kormány ugyanakkor az Opel megmentése előfeltételének tekinti azt is, hogy ugyancsak a hét végére előzetes megállapodás szülessen a potenciális befektetőről. Ezek köre a korábbi négyről kettőre szűkült, s az Opelért már csak az olasz Fiat és a kanadai-osztrák beszállítói-alkatrészgyártó cég, a Magna van versenyben. Értesülések szerint a Magna van előnyösebb pozícióban, mert állítólag felajánlotta a pótlólagos amerikai pénzügyi követelés átvállalását.

A berlini külügyminisztérium közleménye szerint Frank-Walter Steinmeier, a tárca vezetője telefonon kérte amerikai kollégáját, hogy járjon közbe az Opel megmentése, illetve az ehhez szükséges amerikai kormányzati támogatás megszerzése érdekében. A német és az amerikai kormánynak együtt kell működnie annak érdekében, hogy biztosítani lehessen a General Motors, illetve a GM európai üzemeinek szétválását - hangoztatta a német miniszter. Értesülések szerint Hillary Clinton ígéretet tett arra, hogy pénzügyminiszter kollégájánál, Timothy Geithnernél közben jár az Opel ügyében.