Vágólapra másolva!
India hazai összterméke (GDP) 5,8 százalékkal bővült az idei első naptári negyedévben - az indiai pénzügyi év utolsó negyedében - az egy évvel korábbihoz képest, közölték az indiai statisztikai hivatalban pénteken.
Vágólapra másolva!

A tavalyi utolsó naptári negyedévben is 5,8 százalékkal bővült az indiai gazdaság. Az elemzők viszont csak 5,2 százalékos éves többletet vártak az idei első naptári negyedévről. Az ipari termelés 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Kínálati oldalról a mezőgazdaság és a szolgáltatások, keresleti oldalról főleg az állami szociális kiadások emelték a GDP-t.

A márciussal zárult pénzügyi évben az indiai GDP 6,7 százalékkal nőtt, elmaradva az egy évvel korábbi 9,0 százalékos ütemtől. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) erre a naptári évre 4,5 százalékos, jövőre 5,6 százalékos növekedést jósol az indiai gazdaságnak. Nemzetközi elemzők azt várják, hogy a világgazdaság segedelme Ázsiából várható az év második felében, főleg Kínától és a nagyságra harmadik ázsiai gazdaságtól, Indiától.